![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, piszę właśnie funkcje do zapisu danych w pliku .csv (ponieważ chce otwierać w excelu) z bazy danych. Niestety w aktualnej wersji nie działa mi sam zapis do pliku za pomocą header(), selekt i samo wyświetlenie danych jest okej, lecz nie generuje mi pliku *.csv. Może mi ktoś wskazać co robię źle i jak powinno się to robićza pomocą header()?(IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
Ten post edytował Gothicbezimienny 4.07.2016, 09:41:52 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 40 Dołączył: 2.06.2016 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Próbowałeś wysłać nagłówek Content-type ustawiony na text/csv?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 66 Pomógł: 0 Dołączył: 5.11.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
tak i daje to to taki sam efekt a właściwe jego brak (IMG:style_emoticons/default/haha.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co to za nagłówek? lub |
|
|
![]()
|
|
Tak małą pomyłka podczas prób zanim napsiałem na forum ale po poprawieniu na wskazane przez ciebie nagłówki nie daje to żadnego efektu. Plik się nie tworzy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wyrzuć tymczasowo nagłówki i wrzuć w while var_dump($r);
Zobaczysz czy na pewno są jakieś wiersze. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 40 Dołączył: 2.06.2016 Skąd: Olsztyn Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otrzymujesz jakiś błąd php?
Nie łatwiej będzie wczytać dane do tablicy, utworzyć plik, wypełnić danymi (fputcsv) a potem wysłać nagłówki do pobrania? |
|
|
![]()
|
|
Tak są, sprawdziłem każdy krok w kodzie za pomocą var_dump i wszystko wygląda dobrze poza tym, ze nie tworzy pliku ;/
emstawicki: Nie mam błędu żadnego. Łatwiej pojęcie względne, i tak i tak nie jest to jakiś wysoki poziom. Wziąłem się od tej strony i dziwi mnie to że nie działa chciałbym wiedzieć dlaczego w końcu uczymy się na błędach, oczywiście jeśli nie dojde do tego jak to naprawić to spróbuje innego sposobu narazie chciałby spróbować zrobić to tak jak jest aktualnie. |
|
|
![]()
|
|
Czy ten kod wyrzuca u Ciebie plik?
|
|
|
![]()
|
|
trueblue
Niestety nie wyrzuca pliku, wypisuje mi wartości na ekran, lecz niestety pliku nie tworzy. Domyślam się ze Tobie tak i to problem gdzieś u mnie tylko ciekawe dlaczego (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 531 Pomógł: 55 Dołączył: 3.01.2016 Skąd: Łowicz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ja to od zawsze robię za pomocą funkcji PHP http://php.net/manual/en/function.fputcsv.php
|
|
|
![]()
|
|
Upewnij się czy nie wysyłasz wcześniej nigdzie nagłówków.
Powinno to działać w największym uproszczeniu, czyli:
|
|
|
![]()
|
|
emstawicki miałeś racje blokowały to wcześniejsze nagłówki.
Mam nowe pytanie czy przy tworzeniu csv da sie jakoś zdefiniować wielkość kolumn w excel ponieważ zbyt długie dane wyglądają dość nieładnie "krzaczki " póki nie powiększy się rozmiaru kolumn samemu.(IMG:style_emoticons/default/questionmark.gif) |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
chodziło mi w ciąg dalszy w temacie przy użyciu fputcsv, poniewaz tworze plik csv, który ma byc otwierany w EXCEL (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Tak więc podałem rozwiązanie, które umożliwia automatyczne ustalanie szerokości kolumn.
W pliku csv nie jest to możliwe. |
|
|
![]()
|
|
Cytat W pliku csv nie jest to możliwe. To jest dla mnie odpowiedź. Dziękuje. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 16:45 |