![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 86 Pomógł: 0 Dołączył: 15.03.2003 Skąd: lodz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Pracuje nad panelem admina do swojego 1 CMSa i mam pytanie odnsnie bezpieczenstwa. Mam juz zaplanowane jakie opcje bedzie mial ow panel itd, ale nie wiem jaka technika go wykonac. Myslalem,ze mozna by: 1.Zrobic 1 plik ktory by zawieral wszystkie opcje panelu w postaci funkcji.Byly by one wywolywane poprzez zmienne przekazywane przez url. bezposrednio np. action=link_add i pozniej: eval($_GET['action'].())(nie pamietam jak do doklandnie powinno byc).Albo tez zrobic zeby przekazywac przez url identyfikator np. action=4 i na sronie docelowej byloby od cholery ifow 2.Drugi pomysl imo bardziej racjonalny to oprzec to wszystko na plikach. Przekazywac w url nazwe pliku bez rozszerzenia i pozniej to includowac. Tylko znowu trzeba dodawac do kazdego pliku z osobna funkcje sprawdzania czy user jest zalogowany, czy tez nie. A tych plikow troche jest. Wpadlem tez na pomysl ze mozna dac te wszystkie pliki z opcjami do osbnego kat. i zabezpieczyc .htaccess oraz pozwolic na includowanie ich wylacznie ze strony zawierajacej linki do odp. opcji(chociaz nie mam pojecia jak to zrobic bo referer nie podziala chyba) To wszystko z tych bardziej sensownych rzeczy jakie udalo mi sie wymyslec :] Bede wdzieczny jezeli ktos by sie zechcial podzielic swoimimi doswaidczeniami ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Myślę że drugi pomysł jest lepszy, robisz sobie katalog powiedzmy admin/main, w tym katalogu trzymasz pliki o jakiś tam nazwach np. Kod news_admin.php arts_admin.php users_admin.php Następnie robisz sobie do tego loader jakiś który sprawdza na podstawie zmiennej w pasku czy taki plik istnieje, tutaj możesz się posłużyć explode aby było ładniej. Czyli plik admin.php
Przykład, ?act=news. - zostanie wyświetlone zarządzanie newsami. Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 19.08.2025 - 08:47 |