![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam w php jestem poczatkujacy i ucze sie z kursu online. jest tam zamieszczony kod ktory tworzy na stronie tabliczke mnozenia.
<HTML> <HEAD> <META HTTP-EQUIV="Content-Type" Content="tekst/html"; charset=iso-8859-2"> <TITLE>Tabliczka mnożenia<TITLE> </HEAD> <BODY> <? print("<TABLE BORDER=1>"); for($i=1; $i<=10; $i++) { print("<TR>"); for($a=1;$a<=10;$a++){print("<TD>".$i*$a."</TD>");} print("</TR>"); } print("</TABLE>"); ?> </BODY> </HTML> ma on obrazowac uzycie petli for, ktore rozumiem. jednak zaciekawily mnie niewyjasnione, niestety funkcje TABLE BORDER, TABLE, TR i TD. po czesci domyslam sie co robia ale czy mogby mi ktos bardziej opisac ich dzialanie i np. w jaki sposob sie ich uzywa? pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 26 Pomógł: 6 Dołączył: 2.01.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten skrypt wg. mnie to jedno wielkie masło maślane, ale co do treści tematu.
Border to obrys tabeli, im większa wartość zostanie wpisana tym obrys będzie grubszy. A table to tabela. TR zaczyna nowy wiersz, a TD dodaje kolumny w właśnie tym wierszu (oczywiście jeżeli TD jest w TR). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 298 Pomógł: 447 Dołączył: 16.11.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A co to ma wspólnego z PHP? to HTML. http://www.signs.pl/html/o/tabele.php I jeśli w tym kursie masz takie przykłady, to zmień go czym prędzej.
Ten post edytował !*! 4.08.2012, 12:34:39 -------------------- Nie udzielam pomocy poprzez PW i nie mam GG.
Niektóre języki programowania, na przykład C# są znane z niezwykłej przenośności (kompatybilność ze wszystkimi wersjami Visty jest wiele warta). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
dzieki wielkie za wytlumaczenie, mozna zamknac. co do kursu to zmienilem bo faktycznie facet malo tlumaczy i ciezko sie polapac. dzieki jeszcze raz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 28.04.2025 - 07:40 |