![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam wszystkich
![]() na wstępie chciałbym przywitać się z całą społecznością tego forum i powiedzieć HELLO ![]() a teraz do rzeczy, potrzebuje zrobić listę osób które chcą brać udział w poprawie egzaminu... ludzie z mojego roku są troszkę mało sprytni i wymyślili bardzo ciekawy sposób - ściągnąć plik, dopisać się do niego i wgrać spowrotem na pocztę... i to wszystko na wp gdzie sesja jest zamykana po zalogowaniu się drugiej osoby na pocztę... ale mniejsza o to, chcąc troszkę usprawnić ten system, pomyślałem że można to zrobić na zasadzie prostego POSTa w php... znalazłem krótką instrukcje co i jak, jednak gdy wrzucam pliczki na serwer, plik php nie zapisuje danych do pliku txt - po kliknięciu wyślij, pokazuje się zawartość pliku php... oto moje kody: plik index.html Kod <html> <body> <form action="dodaj.php" method="post"> Imię: <input type="text" name="imie" /><br /> Nazwisko: <input type="text" name="nazwisko" /><br /> Grupa: <input type="text" name="grupa" /><br /> <input type="submit" name="button" value="wyslij" /> </form> </body> </html> dodaj.php Kod ?php if ($_POST['button'] == "wyslij") { /* sprawdzam czy dane zostały wysłane z formularza */ $plik = "db.txt"; if (is_writeable($plik)) { /* sprawdzam czy plik jest do zapisu */ if (!$handle = fopen($plik, "a")) echo "Nie mogę otworzyć pliku..."; if (fwrite($handle, $_POST['imie']." || ".$_POST['nazwisko']." || ".$_POST['grupa']." ") === FALSE) echo "Nie mogę zapisać danych do pliku..."; else echo "Dane zostały dodane..."; fclose($handle); } else echo "Plik nie istnieje lub jest nie do zapisu..."; } ?> oczywiście plik db.txt jest na serwerze z pełnymi uprawnieniami (666)... i moje pytanko, co robie źle? ![]() pozdrawiam, didlet EDIT: ok juz niewazne ![]() teraz problem z odczytaniem danych... poniżej opisany problem ;p Ten post edytował didlet 9.06.2010, 20:06:01 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 215 Pomógł: 19 Dołączył: 24.12.2003 Skąd: Przemyśl Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
No ale jak rozumiem masz jakiś swój serwer albo jakiś hosting na którym możesz odpalić te instrukcje ? Po drugie jakie masz błędy co jest nie tak ?
-------------------- My mind is glowing ...
Jeśli pomogłem push the button :) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 0 Dołączył: 9.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
oczywiście, serwer mam, pliczki są już na serwerze i post ładnie działa
![]() teraz jednak nie mogę dojść czemu nie wyświetla mi danych z pliku... Kod <?php $plik = "db.txt"; $dane = file($plik); /* pobieram dane z pliku i zapisuje do tablicy (linia = rekord) */ for($i=0;$i<count($dane);$i++) { /* przeszukuję tablicę */ list($imie[$i], $nazwisko[$i], $grupa[$i]) = explode(" || ", $dane[$i]); /* dziele linię na tablicę i zapisuje dane do odpowiednich zmienncyh */ } for($i=0;$i<count($imie);$i++) /* przeszukuję tablicę */ echo $imie[$i]." ".$nazwisko[$i].", ".$grupa[$i]."<br />"; /* wyświetlam dane */ ?> wszystko dostępne pod adresem http://rachunkowoscfirm.olsztyn.pl/didlet/dodaj/ - żeby nie było że próbuje pliki odpalić na dysku... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 25.04.2025 - 08:17 |