![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam to sa calkowite podstawy ale gdzies jak sie uczylem tych podstaw to mi to gdzies uciekło, wiec pytam...
czy return false zatrzymuje dzialanie skryptu jak wywolam go w funkcji. dajmy ze
jak dam $liczba = 7 pokaze mi sie tekst, ale czy jak dam 3 i funkcja zwroci false to to jakos zatrzyma skrypt? jaki jest wgl sens stosowania booleanow? mozna je stosowac w instrukcjach warunkowych?
to jest dobre wykorzystanie? Ten post edytował michat34 30.10.2012, 23:07:02 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie ważne jaką wartość przekazujesz poprzez return, jego wywołanie natychmiast kończy dalsze wykonywanie funkcji, także mniejsza czy to będzie true, false czy 'ala ma kota'.
Cóż wykorzystanie, taki przykład:
Ten post edytował b4rt3kk 30.10.2012, 23:16:34 -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 200 Pomógł: 1 Dołączył: 4.08.2012 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
to wiem, tylko czy mozna to wykorzsytac w ifach?
no dajmy na to pisze obiektowy system autoryzacji i kazda metoda sprawdza mi opowiednio poprawnosc loginu, hasla i emaila. i jezeli cos sie nie powiedzie to zwraca false. inaczej nic nei zwraca (czyli zwraca true?) czyli mozna dac takie cos? :
bo to bedzie jakby if (true and true and true)... ? i jezeli sie okaze ze ktoras metoda zwroci false to if sie nie wykona? dobrze to rozumiem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 933 Pomógł: 460 Dołączył: 2.04.2010 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to wiem, tylko czy mozna to wykorzsytac w ifach? no dajmy na to pisze obiektowy system autoryzacji i kazda metoda sprawdza mi opowiednio poprawnosc loginu, hasla i emaila. i jezeli cos sie nie powiedzie to zwraca false. inaczej nic nei zwraca (czyli zwraca true?) czyli mozna dac takie cos? :
bo to bedzie jakby if (true and true and true)... ? i jezeli sie okaze ze ktoras metoda zwroci false to if sie nie wykona? dobrze to rozumiem? Tak dobrze rozumiesz, if się wtedy wykona jeśli wszystkie funkcje zwrócą true. -------------------- Jeśli pomogłem, kliknij proszę 'pomógł'. Dzięki.
|
|
|
![]()
|
|
bardzo dziekuje
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 6.05.2025 - 05:31 |