![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
no więc najpierw do każdego atrybutu adresu przypisywana jest zmienna np.
później sprawdzam czy zmienna ma wartość null, jeśli tak to przypisuje do niej wartość
następnie mam formularz i w value mam te zmienne (aby po naciśnięciu OK i przeładowaniu strony nadal te dane były wpisane) na końcu zmienne są postawiane i generują obrazek (obrazke.php?text1=ble ble) Problem polega na tym że jeśli w formularzu wpiszę dwa wyrazy oddzielone spacją to w adresie url będzie Ble+Ble i po przeładowaniu strony w formularzu będzie tylko Ble i na obrazku tylko Ble. Jeśli przypisuję ręcznie zmienną i mam tam spację to używam Proszę o pomoc jak rozwiązać mój problem. Tak aby wyraz po spacji były w formularzu i na obrazku |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po prostu - zgodnie ze specyfikacją HTML - pozamykaj atrybuty w cudzysłowy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 44 Pomógł: 0 Dołączył: 28.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale gdy pozamykam w cudzysłowy to będzie kolidowało z cudzysłowem z echo, a jeśli dam apostrof to zmienna nie będzie działała.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 729 Pomógł: 346 Dołączył: 4.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to daj cudzysłowiom \"
Ten post edytował lobopol 3.11.2011, 21:57:57 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 706 Pomógł: 108 Dołączył: 12.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kiedyś walczyłem z zapisywaniem wszystkiego w cudzysłowach w PHP, ale to walka z wiatrakami. Jak chcesz zachować zapis w cudzysłowach, to w ich wnętrzu możesz użyć cudzysłowów jako znaków, poprzedzając je znakiem \ - czyli np.:
|
|
|
![]()
|
|
dodanie tych cudzysłowów nic nie daje.
gdy w formularzu wpisze zamiast spacji + to działa mi tak jak powinno, ale czy jest jakiś sposób aby gdy wpisze w formularzu spacje to żeby przekształcało na + (czyli z + na %2B) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
zamiast cudzysłowia w echo użyj apostrofu, raz że szybsze, to i czytelniejsze, nie trzeba escapować cudzysłowia w kodzie html:
Kod echo 'text 1 <input type="text" name="text1" style="width:350px;" value="'.$string1.'">'; to są absolutne podstawy.. |
|
|
![]()
|
|
Coś źle robisz, bo wysyłając dane metodą GET możesz mieć wszelkie znaki i one same się kodują do URL.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 04:25 |