![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
jestem początkujący także prosze o wyrozumiałość chce zbudowac skrypt, który pobierze dane z bazy Mysql wyświetli je w polu select, a następnie po wyborze z pola select jakiejś opcji ten wybór zostanie przekazany formularzem do innego pliku php i tam np. wyświetlony. To było od strony teoretycznej od praktycznej wyglada to w ten sposób w bazie danych mam tabele z klientami, których cały czas przybywa, wyświetlam wszystkich jako opcje w polu select,po dokonaniu wyboru jednego klienta przekazuje go formularzem do innego pliku php np. zamówienia i wyswietlam jego pozstałe dane. Oto co udało mi się stworzyć:
nie wiem czy trzeba tutaj użyć JS czy wystarczy selected? z góry thx za wszelkie podpowiedzi |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pochrzaniłeś coś w tym kodzie. Jak już to tak:
Ten post edytował sadistic_son 1.06.2011, 22:28:14 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 0 Dołączył: 1.06.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dzieki sadistic_son za podpowiedź
ale to dalej nie rozwiązuje mojego głównego problemu czyli wyświetlenie nazwiska i imienia pacjenta którego sie wybierze z pola select czekam na dalsze propozycje. zgodnie ze wskazówkami kolegi poprawilem swoj kod:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 23 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pokażę mechanizm. W jednym pliku dajesz:
W drugim, który musi nazywać się tak jak podasz w action pierwszego (zatem kartawys.php):
Do tego musisz dołożyć zabezpieczenia. |
|
|
![]()
|
|
dzieki aeaeae
akurat ten mechanizm kumam tylko ze ja nie mam stałych opcji w select tylko są zmienne i pobierane z bazy danych mi chodzi o przesłanie formularzem wyboru z pola select gdzie opcje są z bazy mysql nie wiem czy dobrze opisuje mój problem jakby co poprawiajcie |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 117 Pomógł: 23 Dołączył: 5.03.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
W value option przesyłasz id klienta z tego co widzę ... Obsłuż to id w pliku, do którego przechodzisz - masz id więc pobierasz z bazy dane dla tego id ...
|
|
|
![]()
|
|
No tak przesylam id klienta tylko skąd będe wiedział ze to jest id klienta zaznaczonego
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 495 Pomógł: 245 Dołączył: 1.07.2009 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co Ty za bzdury tam porobiłeś? Niech Ci wyjaśnię jak będzie wyglądać Twój select z tym co tam zrobiłeś:
Czyli kompletna BZDURA ![]() ![]() ![]() Wynikiem pętli ma być coś takiego, tylko dla różnych pacjentów: A Ty tylko dopisujesz do zmiennej $data kolejne optiony i potem je wszystkie wrzucasz do kolejnego ale bez value. To nie ma prawa dzialać. Przeanalizuj mój kod i zastosuj poprawki do tego dziwactwa które stworzyłeś. Dalej... musisz zmodyfikować zapytanie w tym kodzie. Nie masz tam zapytania o id a jednak się od niego odwołujesz wstawiając je do value w option. Tak więc ma być: W następnym pliku czyli w Twoim przypadku kartawys.php musisz zczytać to otrzymane z formularza id i zapytać o nie w bazie:
Ten post edytował sadistic_son 2.06.2011, 20:51:06 -------------------- Uśpieni przez system, wychowani przez media,
Karmieni zmysłami, próżnymi żądzami... -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- Jesteś zbyt leniwy, żeby się zarejestrować? Ja jestem zbyt leniwy aby Ci pomóc! -+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+- |
|
|
![]()
|
|
Może tak: php GENERUJE kod html. Zastosowanie takiego skryptu:
da taki html:
Więc to będzie właściwe id. Ważne jest żeby zrozumieć, że: PHP GENERUJE POPRZEZ M.IN. ECHO KOD HTML ![]() |
|
|
![]()
|
|
dzieki sadistic_son
bardzo mi pomogłes jednak nie chce działac cos nie tak z kartawys.php zamiast id mam nrpacjenta w bazie danych plik kartawys.php wyglada tak:
formularz
jakbys jeszcze mógl rzucic okiem wielkie dzieki sadistic_son prosze rzuć okiem co zrobiłem nie tak, bo nie działa!!!! czy ktos mi moze pomóc ![]() tak tez nie działa ![]()
po wielu dniach ciezkiego boju i dzieki nieocenionej pomocy sadistic_son udało się oto ostateczny kod pliku kartawys.php
formularz
jakby się komuś przydało temat do zamknięcia pozdro |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:49 |