![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki fragment kodu/funkcje:
umieszczam ją w różnych częściach strony jeśli nie jest przeznaczona dla użytkowników ma wyświetlać taki tekst jak wyżej. Tylko, że wtedy ucina mi dalszą część strony i ten tekst wyświetla się poniżej szablonu strony. Jak temu zaradzić? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zamiast die wyświetlić po prostu jakiś komunikat? Twoim błędem jest połączenie warstwy widoku i logiki. Odziel je do różnych plików - najpierw wykonuje się logika, która dopiero wyświetla na końcu wygenerowany html.
DIE możesz zastąpić exception z tym że efekt będzie dokładnei taki sam. Wszystko do momentu DIE / exception zostanie wyświetlone. -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
Fachowo.co Behance.net/fachowo |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 192 Pomógł: 0 Dołączył: 5.07.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli usunę Die i zostawię sam komentarz to wyświetla mi się wtedy ta strona którą chce ukryć.. a tą funkcje mam w pliku config.php a wyswietlam ją w innych plikach
jakiś mały przykład, bo nie wiem jak to rozmieścić.. Ten post edytował djtomaszq 20.07.2015, 08:51:12 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 655 Pomógł: 73 Dołączył: 2.05.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
może po prostu if / else?
trudne? -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
|
|
![]()
|
|
To nie jest trudne ale nie wiem gdzie mam to wstawić i jak dalej ehh :/
wywoluje tą funkcję w kilku plikach czyli muszę to zmieniać w każdym tak? Czy w config.php tą funkcję zmienić? Napiszę więcej jak to wygląda bo może za mało danych podałem. Strona index.php tam laduje szablon ogolny itp i tam includuje do diva podstrony na ktorych wlasnie jest ta funkcja i jesli się sprawdza to wyswietla napis z strona niedostepna wyswietla logo i wyswietla tlo i menu ale nie wyswietla części tego diva w ktorym jest biale tlo i ramka w ktorym pokazuje sie cos dla zarejestrowanych i w tej samej ramce chce zeby pokazalo to po DIE ale niestety ramka znika i jest tylko kolor tła... Nie wiem czy to zrozumiale w miarę napisałem czy nic nowego..(?) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
najprościej zrobić przekierowanie, na stronę, gdzie masz błąd. Czyli:
a plik przygotuj tak, aby wyświetlał się cały szablon. Nie wiem jak masz zbudowaną całą aplikację, ale chyba troszkę ją zakręciłeś, skoro nie masz możliwości zablokowania treści i pozostawienia reszty elementów, może czas przemyśleć strukturę aplikacji Ten post edytował Daimos 20.07.2015, 09:21:39 -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
plik index.php
plik profile.php
Ten post edytował djtomaszq 20.07.2015, 09:36:17 |
|
|
![]()
|
|
Niech funckja czy_zalogowany() zwraca true lub false.
a najlepiej to wywal ją i daj po prostu if isset($_SESSION['zalogowany'])) lub array_key_exist. Jak nie będzie zalogowany to wywali ci pewnie błąd notice o nie istniejącym index "zalogowany". Ten post edytował Forti 20.07.2015, 09:58:10 -------------------- Overwatch24 - najbardziej zaawansowany Polski portal Overwatch od fanów dla fanów.
|
|
![]()
|
|
jak zrobie if to dalej nie ma reszty tła a jak isset to przy zalogowanym pokazuje mi ze brak dostepu a jak zrobie negacje to blad skladni..
tak jak mam wyzej kod jest wszystko dobrze tylko, że napisa "Ta strona tylko dla zalogowanych nie pokazuje sie w divie tylko poza szablonem strony.. EDIT:
Tak działa. Nie jest to błędem? i jeśli wpisuje w pasek odrazu profile.php to pokazuje mi sie "brak dostępu" na białej stronie czyli zawartosc tego pliku. Czy to nie jest błędęm w programowaniu? Bo każdy kto by tak wpisał otrzyma wragment tylko tego pliku ? Jeśli tak to jak taki błąd naprawić? Ten post edytował djtomaszq 20.07.2015, 10:31:18 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. podałem Ci rozwiązanie w pierwszym moim poście,
2. skoro za pomocą switch załączasz pliki php, to na tym poziomie możesz już sprawdzać prawa dostępu i w razie problemu załączyć plik osobny, z komunikatem o braku uprawnień -------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 240 Pomógł: 278 Dołączył: 11.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pisane z palca, ale powinieneś wiedzieć ocb. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Jeżeli ma plików niedużo, to może zostać przy swoim switch, bo file_exists jest niebezpieczne, przynajmniej w tej formie, którą zaproponowałeś wyżej. Trzeba wtedy robić porządną walidację.
Krótki przykład mini acl`a, Twoja funkcja czy_zalogowany:
-------------------- scriptun.com. Startup z poradnikami do gier ttp.zone i ttpzone.pl
|
|
|
![]()
|
|
Nie rozumiem w drugim kodzie tych trzech linijek pierwszych ale... jesli zabezpieczam to w takim kodzie:
To mi dziala i musze sie zalogowac zeby tam wejsc. JEst ok ale moje pytanie teraz na ile to bezpieczne? Czy przy tym kodzie ktoś łatwo może wejść bez zalogowania na te forum ? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 376 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Zależy w jaki sposób użytkownik był sprawdzony wcześniej. To tylko sprawdza już pewien status.
Może jeśli nie za trudne zainteresuj się mikroframeworkami (slim, silex, phlyty itd). By Ci to uporządkowało kod a zarazem poprawiło trochę warstwę logiki. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Hmm wczesniej tzn? Podczas logowania?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 30.04.2025 - 04:09 |