![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam,
mam problem, chcę zaimportować na stronę konkretną linię tekstu z pliku cfg.ini. W necie znalazłem kod, trochę go przerobiłem, ale on zwraca mi cały plik.
Może ktoś pomóc? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://www.hscripts.com/tutorials/php/file...ading-lines.php
czytanie linia po lini - musisz wiedzieć, gdzie jest to, co Cię interesuje ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 2 Dołączył: 16.11.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no dobrze, ale gdzie się dodaje jaką linie ma wczytywać?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 296 Pomógł: 32 Dołączył: 3.01.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie mozna chyba zrobic czegos na zasadzie: weź mi wczytaj linię 210 ;] musisz czytać plik po koleji i po prostu np. wyrazeniami regularnymi odneleźć to czego szukasz... lub też np. mozesz zrobić zmienną zliczającą ilość lini i np. jezeli ona bedzie równa ileś tam to wypisać tą linię i przerwać działanie programu.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
Nie sprawdzałem ale powinno zadziałać:
Wywołanie wczytaj_linie('plik.txt', 10) powinno zwrócić dziesiątą linię z pliku plik.txt. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 326 Pomógł: 121 Dołączył: 23.07.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jak plik nie jest za duzy mozesz wpakowac go calego do pamieci i odczytacp otrzebna Ci linie:
no albo:
Ten post edytował ddiceman 9.02.2009, 17:58:48 |
|
|
![]()
|
|
phpion, pomógł
reszta skryptów nie działa, mam jeszcze pytanie. Wyciąga konkretną linijkę tekstu: MaxClients=9 a jak zrobić żeby wczytywało nam tylko numer tego? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
preg_match" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual albo explode" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
Chociaż, jeśli dobrze myślę, to rozwiązaniem Twojego problemu jest parse_ini_file" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 03:54 |