![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Jak zadeklarować tablicę by była widoczna w wywoływanych funkcjach użytkownika? Mam w skrypcie: <? global $tablica; ?> i to działało, po zmianie register_globals=off oczywiście przestało. Czy zapis: <? $_POST['zmien[co]']="cos1"; ?> jest poprawny? lokalnie działa, globalnie nie. W manualu na stronie http://www.php.net/manual/pl/reserved.variables.globals.php znalazłem taki przykład (co prawda ze zmienną a nie tablicą) Kod <?php function test() { $foo = "local variable"; echo '$foo in global scope: ' . $GLOBALS["foo"] . "\n"; echo '$foo in current scope: ' . $foo . "\n"; } $foo = "Example content"; test(); ?> Powyższy przykład wyświetli coś podobnego do: $foo in global scope: Example content $foo in current scope: local variable ale i to u mnie nie działa skrypty testuję na WebServ 2.0 (Apache 2.2.6 PHP 5.2.5 MySQL 4.0.26) |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeżeli w jakiejś funkcji nie widać zmiennej, robisz po prostu global $zmienna; (jeśli o to Ci chodzi)
|
|
|
--kaem-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Ale jak to się objawia, co się wyświetla? A masz wogóle zmienną globalną foo zdefiniowaną?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 13.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na serwerze gdzie trzymam stronkę register_globals=off (jest wyłączony) i wtedy deklaracja
<? global $zmienna; ?> nie działa. Rozwiązaniem tego problemu wydało mi się zastosowanie wbudowanej zmiennej (tablicy) $globals, ale nie wiem jak to zrobić, a znaleziony przykład zastosowania $globals nie zadziałał. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 Pomógł: 1 Dołączył: 9.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
sprobuj tak zdafiniować zmienną którą chcesz widziec globalnie dzieki tej tablicy
po takiej deklaracji teraz powinienes wszedzie moc uzywac tej twojej zmiennej. Przykładowo jesli chcesz ja wyswietlic
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 439 Pomógł: 21 Dołączył: 28.06.2007 Skąd: Bielsko-Biała Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
powinien dać to samo co
Ten post edytował dadexix 13.08.2008, 16:26:21 -------------------- "Na przykład zmiennej $jestem_najlepszy przypisujemy wartość logiczną TRUE"
Ja: użyj funkcji[...] Grins: mów normalnie do mnie a nie po polsku Ja: normalnie to znaczy jak? Grins: No w PHP... inaczej mój parser ledwo kuma:) |
|
|
![]()
|
|
Dzięki wszystkim, uffffffff ale się nakombinowałem ,
problem okazał się banalny, zamiast $GLOBALS używałem $globals ale nie ma tego złego........ pozdrawiam |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 14.05.2025 - 08:22 |