![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam nastepujacy problem a nie znajuduje rozwiazania Chcialbym wykonac skrypt zapisany w bazie sql odwolujac sie do niego za pomoca funkcji Niestety moj kod jest traktowany w taki sposob (jakby kod php byl wykomentowany)
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Uzyj EVAL
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 80 Pomógł: 0 Dołączył: 27.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
hmm z tego co widze EVAL nic nie daje... dalej tak samo traktuje ten wpis
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
To pokaż jak użyłes tego evala i przyklad co ci pokazuje...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
W indexie mam taki wpis
ta funkcja wywoluje mi szablon z bazy sql w ktorym jest nastepne wywolanie funkcji znacznika
no i tej funkcji juz nie udaje sie wywolac bo traktuje ja jako html lub jakis komentarz to moze podpowiedzcie w ktorej z funkcji mam wywolac eval |
|
|
![]()
|
|
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
moze zle wytlumaczylem.... nie widze nigdzie rozwiazania do tego.... w mojej zmiennej ktora pobieram z sql jez zarowno kod php jak i html...nie ogarniam tej funkcji bo albo nic sie nie wyswietla albo dalej tak jak bylo
|
|
|
![]()
|
|
To pokaz przykładowy KOD jaki ci daje sql. i kod twoich funkcji.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
uczepili sie biedaku do ciebie z tym eval, a przeciez eval dziala tylko i wyłącznie na kodzie php. dziwne ze tego nie wiedzieli, choc sami linki dawali
![]() Moze zamiast kodu php stawiaj jakis znacznik, np {HEAD}, ktory bedziesz przy pomocy str_replace zamienial na wlasciwa rzecz -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
wpis ktory ma wyswietlic funkcja <? echo "hello"; ?> Teraz wyswietla mi blad : unexpected '< ' wiec jest to poczatek tego skryptu... tylko jak go wykonac |
|
|
![]()
|
|
Wywalasz <? i ?> z kodu ktory chcesz dac do eval.
jezeli mowisz ze mieszasz tam kod php i html to musisz wtedy pobrany kod zapiasc do pliku o rozszerzeniu php i nastepenie icludowac go. Kod file_put_contents('file.php', $kod_z_bazy);
include('file.php'); unlink('file.php'); -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Fajny pomysl z tym str_replace ale niestety dalej jako komentarz sie pokazuje... nie mam juz pojecia jak to obejsc
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
eval" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual zadziała, tylko trzeba go sprytnie użyć.
Powiedzmy, że eval() domyślnie pracuje "w trybie PHP", więc kod:
się wysypie. Parser będzie próbował traktować "<html><body>" jako instrukcje język PHP, a takich oczywiście nie ma ![]() Dlatego najpierw trzeba wyjść z "trybu PHP" wstawiając na początku: "?>":
-------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]()
|
|
I o to chodzilo KICOK.... a no jakos nie moglem sam do tego dojsc.... moglbys mi tylko wytlumaczyc co oznacza to "?>" dlaczego znaczek jest w jedna strone?? do zcego sluzy ten zapis
DZIEKI WIELKIE Ten post edytował magier123 29.08.2008, 12:39:56 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 033 Pomógł: 125 Dołączył: 17.09.2005 Skąd: Żywiec Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod PHP zaczynamy od "<?php" a kończymy na "?>" - i to właśnie oznacza ten znaczek
![]() Kod:
Zachoduje się jak:
Ten post edytował Kicok 29.08.2008, 13:38:17 -------------------- "Sumienie mam czyste, bo nieużywane."
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 18:16 |