![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Robię własny skrypt lecz dopiero zaczynam z php. Chcę zrobić plik z dymami do mysql-a coś w stylu config.php . Próbowałem z odczytem danych
Ale jak ustawie chomod na 640 to mogą mi się włamać. Plik może mieć dane w funkcji którą potem w skrypcie bym odczytywał. Robię skrypt na 20 plików i nie chcę wszędzie wpisywać danych do bazy. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 233 Pomógł: 50 Dołączył: 28.10.2006 Skąd: Radom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Pierwsza rzecz:
W pliku config.php zapisuj dane do połączenia z MySQL w postaci zmiennych, tzn.:
Jeśli ktokolwiek uruchomi ten plik w przeglądarce, to i tak wyświetli mu się pusta strona. Rzecz druga: Pliki PHP dołącza się do skryptu używając funkcji include lub include_once. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat Ale jak ustawie chomod na 640 to mogą mi się włamać. Jak interpreter pracuje z prawami konta użytkownika, to tylko sobie utrudnisz pracę, a nie włamianie. Cytat Pierwsza rzecz: W pliku config.php zapisuj dane do połączenia z MySQL w postaci zmiennych, tzn.: Czy ja wiem? Osobiście preferuję zestawianie połączenia bezpośrednio w konfiguracji, włącznie z wyciszeniem wyjścia. Dlaczego? Zostawiając zmienne, są one dość często w zasięgu całego skryptu (globalne), pomijam już fakt, że gdyby ktoś coś dokleił na końcu - wyświetlenie nie jest problemem. Oczywiście o przeniesieniu konfiguracji poza katalog publiczny chyba nie muszę mówić? -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 16 Pomógł: 0 Dołączył: 6.08.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A jeżeli uruchomi ten mój plik config.php ze swoim skryptem? np dodatek do Firefox Greasemonkey dzięki któremu można dopisywać linijki kodu do mojego skryptu (na swoim kompie) ?
lub da na swojej stronie da
Chodzi mi żeby to było w 100% bezpieczne ps. jaki chomod ustawić dla config.php ? //edit . literówka Ten post edytował kamil-s 6.08.2010, 09:00:48 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
Cytat A jeżeli uruchomi ten mój plik config.php ze swoim skryptem? np dodatek do Firefox Greasemonkey dzięki któremu można dopisywać linijki kodu do mojego skryptu (na swoim kompie) ? W tej chwili mylisz JS z PHP. Jeśli nie masz dziurawego skryptu, nikt z zewnątrz Ci niczego do niego nie dopisze. Cytat ps. jaki chomod ustawić dla config.php ? Zależy od hostingu. Jeśli - tak jak napisałem - interpreter pracuje z uprawnieniami Twojego konta - prawa dostępu do plików nic Ci nie dadzą -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
Dzięki.
To zaczynam prace na skryptem. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:25 |