![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam mam taki problem posiadam plik csv w ktorym mam zapisane rekordy oddzielone srednikami
cos na ten styl 1;2;3;4;5 2;3;4;5;6 1;2;3;4;5 chodzi o to by usunac 2 ostatnie elementy. tak by pozostalo 1;2;3 2;3;4 1;2;3 posiadam taki kod Kod $file=file('historia1.csv'); $plik=fopen('historia1.csv', 'r'); $kom=explode(";", $file[0]); unset($kom[3], $kom[4]); mam to w ten sposob zrobiony ale mi nie usuwa tych elementow..wydaje mi sie ze to jest zwiazane z fopen i znacznikiem 'r' ale jak uzyje 'w' to usuwa mi wszystko..ma ktos jakis pomysl? bede wdzieczny bardzo za pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 18 Pomógł: 2 Dołączył: 13.10.2008 Skąd: Trójmiasto Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Polecam ten adres http://php.net/manual/en/ref.array.php na pewno znajdziesz, to czego potrzebujesz
![]() -------------------- Może tutaj - noclegi
Serwisy WWW, komputery |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 1 Dołączył: 16.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A to jest cały kod? Bo brakuje w nim implode() na tablicy i zapisu do pliku.
-------------------- "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning."
Rich Cook |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 21 Pomógł: 0 Dołączył: 13.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki wielkie strone znam,
ale niestety wydaje mi sie ze nie ma tam tego co mi potrzebne.. masz racje:) ja glupi pomyslalem ze jak zrobie unset to on automatycznie sobie zapisze te zmiany w pliku...ehhh moja wina.. postaram sie to zmienic zaraz.. ale jedno to nie moge uzyc 'r' tylko 'w' bo r to tylko do odczytu |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 7 Pomógł: 1 Dołączył: 16.01.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
'w' to raczej też nie, bo wtedy nie będziesz mógł odczytać pliku.
Możesz skorzystać z innych funkcji: file_get_contents file_put_contents -------------------- "Programming today is a race between software engineers striving to build bigger and better idiot-proof programs, and the Universe trying to produce bigger and better idiots. So far, the Universe is winning."
Rich Cook |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
A czy w i r to jedyne specyfikatory trybu otwarcia pliku?
![]() ![]() ![]() -------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 17:12 |