![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam
mam dosc dziwny problem zmieniałem kodowanie plikow z win na iso za pomoca programu ked wszystko było by wporządku gdyby nie fakt ze po zapisaniu zmian w kodowaniu, jak go otworze to znowu pokazuje ze jest to plik win mimo iz zapisalem go jako iso, nie mam pojecia dlaczego, bo dzieje sie tak tylko w jednym podkatalogu , w innych wszystko dziala poprawnie |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Na to raczej nie ma konkretnej odpowiedzi. To jest tak trywialna rzecz, że na 99% Ty zawiniłeś. Podaj krok, po kroku co zrobiłeś, aby zmienić kodowanie, to byćmoże będzie wiadomo, co zrobiłeś źle.
Pozdrawiam. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 64 Pomógł: 0 Dołączył: 4.01.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 - wlanczam ked
2 - otwieram plik 3 - naciskam "f4" i wybieram na iso 4 - zapisuje zmiany robie to juz dosc dlugo i zawsze dziala a w tym przypadku zapisuej zmiany, otwieram ponownie ten plik i jest kodowanie win a ni iso zmiany na utf-8 dziala , ale nei dziala na iso :/ Ten post edytował slawek_master 12.06.2008, 21:23:20 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 55 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, moze odkopuje nieco, ale mam ten sam problem, masakra
![]() PRzeczytałem dokumentację keda i znalazłem: Kod W jaki sposób sprawić, by kED prawidłowo rozpoznawał kodowanie nie tylko w plikach (X)HTML? Prostym sposobem na to, by kED prawidłowo rozpoznawał system kodowania polskich znaków jest umieszczenie w dokumencie polskich znaków, określenie strony kodowej (menu Plik-Zmień stronę kodową) i zapisanie tak stworzonego pliku. Jeśli podczas otwierania tak stworzonego dokumentu kED nieprawidłowo określa kodowanie (np. sygnalizuje ISO zamiast UTF-8, należy dodać do dokumentu komentarz, w którym znajdą się WSZYSTKIE polskie litery, np. dla skryptów PHP: /* ĄĆĘŁŃÓŚŹŻąćęłńóśźż */ Po ustawieniu właściwej strony kodowej i zapisaniu takiego pliku nie powinno być już więcej żadnych problemów z automatycznym rozpoznawaniem kodowania. Mi to pomogło, polecam!! Ten post edytował jerry89 23.09.2008, 22:55:58 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie prościej spróbować innego programu? Jets tego masa, np. "grzegrzółka" (nawet nie wiem, jak się to pisze)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Prosta sprawa. Ked ma wbudowane sprawdzanie pliku pod kątem znaków specjalnych. Jeśli takowych nie ma, nie konwertuje pliku do innego kodowania i zostawia win. Wystarczy dodać jakiś polski znak (np. w komentarzu) lub po prostu w tekście przy echo lub czymś.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 4.05.2025 - 07:22 |