![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witajcie. Raczkuje póki co w PHP, dlatego postanowłem skorzystać z tego działu (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Szukałem skryptu umożliwiającego edycje plików txt siedzących na serwerze z poziomu przegladarki. Na jednym forum znalazłem coś, co zdaje się odpowiadać moim potrzebom. Edytor tinyMCE oferuje te opcje na których mi zalezy - działa na zasadzie WYSIWYG i oferuje tylko podstawowe znaczniki w wersji uproszczonej - <b>, <i> itd (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Problem w tym, że sam edytor działa fajnie, dodaje znaczniki itd, ale po kliknięciu "zapisz zmiany" zamiast zapisywać, czyści zawartość pliku txt i wtedy zapisuje. Próbowałem różnych kombinacji, ale ciągle cos nie gra. Prosiłbym o rzucenie okiem na skrypt i radę - co zrobić, aby zadziałał. Już długo się nad nim "znęcam" i może po prostu nie widzę czegoś 'oczywistego' (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) .
Oto zawartość tego pliku - edytor.php, który ma za zadanie edytować plik aktualnosci.txt siedzący na serwerze.
Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc. Ten post edytował zkfrt 22.11.2009, 16:29:43 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 568 Pomógł: 192 Dołączył: 7.03.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Powinieneś użyć raczej tej funkcji: http://www.php.net/manual/en/function.fwrite.php
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 5 Pomógł: 0 Dołączył: 20.11.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba dam sobie spokój z tym tinyMCE. Już wiem dlaczego mi to nie chce działac - tinyMCE przed zapisem pliku wsadza na początku i na końcu znacznik <p>, </p> , a żeby flash mógł pobrać treść, musi sie odwoływać do variable "tresc=....". Po edycji i zapisie plik może i jest zapisany jako txt, ale ma już zawartość "<p>tresc=..." więc flash go nie widzi :/ . W dodatku zamiast standardowych tagów <B>, <I> i <U>, tinyMCE wrzuca <strong>, <em> i <span style="text-decoration: underline;"> czyli nic z tego, bo flash obsłuży jedynie zestaw podstawowy. Sam skrypt 'edytora' w php działa:
...tylko ciągle nie mogę dojść jak dodać ten przycisk wstawiający <b> w tekst, na takiej zasadzie jak tuhttp://webmade.org/porady/bbcode-php.php Pozdrawiam Ten post edytował zkfrt 22.11.2009, 16:37:19 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 243 Pomógł: 33 Dołączył: 30.01.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Może to cię zainteresuje: http://rafael.webd.pl/tmp/bbcode/v4.5/
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
zkfrt... A co to za problem z tymi tagami? Też mnie czasem TinyMCE wkurzał z nadmiarami to zwyczajnie to co zwraca jeszcze filtruję odpowiednio i wszystko w temacie. Nie chcesz na starcie <p> to je usuwasz. Nie chcesz na końcu </p> to też usuwasz. A resztę zamieniasz na odpowiednie lub szukasz w konfiguracji czy nie da się ich odpowiednio zamienić (tu już musisz zajrzeć na stronę, ale chyba taka możliwość była z tego co pamiętam).
|
|
|
![]()
|
|
thek - niech Bogowie, lub inne instoty wyższe, które czcisz wynagrodzą Ci w kobietach, bogactwie i chwale cenne rady Twoje! O to mi chodziło.
Pozdrawiam P.S. Póki co jednak prosiłbym o nie zamykanie tematu na wypadek gdybym znów się w czymś zapętlił (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg) . Niestety... szukałem, szukałem i nie doszedłem jak to zrobić. <P> i </P> ofc pozbyłem się jak pisałeś dzięki invalid_elements : "p", jednak z resztą ciągle tkwie w miejscu i już mi się powoli mieszać zaczyna. Chodzi mi konkretniej o to, aby tinyMCE wstawiał standardowo <B>, <I> i <U> zamiast swoich udziwniaczy <strong>, <em>... Robił ktoś może taki 'trick' i mógłby wskazać gdzie szukać? Dzięki i pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To:
zamień na:
// edit Najlepiej byłoby napisać odpowiednie wyrażenie regularne. Ten post edytował darko 23.12.2009, 03:03:38 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Sprawdź taki zapis w inicjalizacji (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
tinyMCE.init({ valid_elements : "b/strong", }); I... Bądź silny bracie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) |
|
|
![]()
|
|
thek ... my saviour (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) . Na tej zasadzie już sobie dalej poradzę.
Dzięki za pomocne odpowiedzi, pozdrawiam i 'wesołych'! |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 0 Dołączył: 16.12.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź taki zapis w inicjalizacji (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) tinyMCE.init({ valid_elements : "b/strong", }); I... Bądź silny bracie (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif) Niestety u mnie nie pomaga. Dalej w wyniku mam <strong>, a potrzebuję <b>. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:48 |