![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam potrzebuję zrobić tabelę z alfabetem (26x26 pól), ale z przesunięciem w każdym kolejnym rzędzie o 1 znak. poniżej doszedłem do tego momentu:
abcdefghijklmnopqrstuvwxyz abcdefghijklmnopqrstuvwxyz abcdefghijklmnopqrstuvwxyz .... a potrzebuję uzyskać coś takiego: abcdefghijklmnopqrstuvwxyz bcdefghijklmnopqrstuvwxyza cdefghijklmnopqrstuvwxyzab ...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 559 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nie: chr($s)
a: chr($s+$i) Problem przeskoku koncowki pozostawiam tobie. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Środkowa pętla od 0 do 26.
Do $s dodajesz numer wiersza ($i), całość modulo 26 i dodajesz kod pierwszego znaku (97). |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 270 Pomógł: 0 Dołączył: 21.05.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nospor w niczym mi to nie pomaga, równie dobrze mogę zrobić to tak:
i też będę miał przesunięcie. w przypadku twojej propozycji będę miał wypełnione "kolejnymi znakami", a zamierzonego efektu nie osiagnę. "Problem przeskoku koncowki pozostawiam tobie." - gdybym wiedział jak to zrobić to bym nie pisał |
|
|
![]()
|
|
Napisalem ci jak przesunac znaki, bo ewidentnie nie wiedziales. Czyli juz w polowie problem ci rozwiazalem. Jedyne co musisz zrobic to jeszcze rozwiazac problem ostatnich znakow by wracaly na poczatek. No wszystko w nocy mam za ciebie robic? (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 82 Pomógł: 22 Dołączył: 20.07.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
A ja bym do tego podszedl tak:
mozna tez nie tworzyc zmiennej $row, tylko uzyc bezposrednio nowego wiersza $a[$i] no i tez bardziej sprytnie zamieniac znaki pierwszy z ostatnim |
|
|
![]()
|
|
dzięki blahy. faktycznie, nie pomyślałem żeby to zrobić na tablicach. w międzyczasie znalazłem rozwiązanie na zagranicznym forum, ale dzięki jeszcze raz. szybciej można liczyć na pomoc na innych forach, niż na rodzimych, smutne :-(
|
|
|
![]()
|
|
Cytat szybciej można liczyć na pomoc na innych forach, niż na rodzimych, smutne :-( Szybciej ci podziekuja na zagranicznym forum za udzielenie wskazowek a nie podanie gotowca, niz na rodzimym forum, smutne (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) No ale niestety plaga leni z podejsciem "mi sie nalezy" na rodzimym forum coraz wieksza... smutne x 2 (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 806 Pomógł: 1828 Dołączył: 11.03.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba mam włączoną opcję niewidoczności postów dla innych, podobnie jak kiedyś Pyton_000.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 8 068 Pomógł: 1414 Dołączył: 26.10.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
@trueblue Nie przejmuj się (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Wspieram Cię duchowo (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
@trueblue jakbys jeszcze nie zauwazyl, to nasz leniuszek oczekuje tylko podania gotowego kodu, a nie jego slownej interpretacji, wiec wiesz, zostales poprostu zignorowany jako post nie wart uwagi... takich czasow dozylismy, smutne.... (IMG:style_emoticons/default/biggrin.gif)
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 Pomógł: 1 Dołączył: 7.09.2015 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Najprościej:
zamiast range mozesz dać własną tablicę, css we własnym zakresie :-) |
|
|
![]()
|
|
dzięki wielkie :-)
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 4.10.2025 - 06:03 |