![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 0 Dołączył: 3.02.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Do tej pory wczytywałem wszystkie nazwy plików do skryptu i wyświetlałem je na stronie. Mogłem to robić bo plików było mało czyli 20. nazwy plików to np adam_111.txt michal_23.txt itp robiłem to za pomocą kodu, który jakiś czas temu tu dostałem Kod <?php foreach(glob('klient/*.txt', GLOB_BRACE) as $file) { if($file != '.' && $file != '..') echo basename(rtrim($file, '/'), '.txt') . '<br />'; } ?> Niestety teraz pojawia się problem ponieważ tych plików jest ponad 200. Chciałbym zrobić aby wyświetliło się tylko 50 (ze wszystkich plików) plików, które mają największą cyfrę w nazwie oraz aby te pliki posortować od największego do najmniejszego. Czytałem, że należy wykorzystać natsort jednak nie mam pojęcia jak to zastosować w moim przypadku. proszę o pomoc z góry dziękuje |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 590 Pomógł: 185 Dołączył: 19.04.2006 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1. Wrzucasz wszystkie pliki do tablicy - funkcja glob
2. Sortujesz tą tablicę przy użyciu natsort 3. Wyświetlasz tylko n elementów tablicy korzystając z pętli for: http://pl2.php.net/manual/pl/control-structures.for.php - w manualu zawsze znajdziesz opis i przykłady 4. Jak chcesz zrobić paginację to musisz powiązać licznik pętli for z numerem strony - pętla for obraca się określoną ilość razy (od - do), więc reszta to prosta matematyka: Strona 1 - od 1 do 50 Strona 2 - od 51 do 100 Strona 3 - od 101 do 150 itd. Spróbuj coś zrobić i jak utkniesz na którymś etapie to pisz, ktoś na pewno pomoże, nakieruje itp. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 14:31 |