![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 5.01.2008 Skąd: Czwarty Świat Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam!
Mam taki problem. Otóż pobieram plik RSS z zewnętrznego serwera. Ma on kodowanie ISO-8859-2. Wyświetlając go na stronie (kodowanie UTF-8) mam krzaczki. Pytałem wujaszka google, szukałem na forach, ale nic z tego nie działa, a iconv nie mogę zaistalować. Chodzi mi o jakąś funkcję, która zmieni znaki z ISO do UTF. Znaki - nie słowa. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam, Leo van Damon. Ten post edytował leovandamon 25.06.2008, 12:34:59 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam taki problem. Otóż pobieram plik RSS z zewnętrznego serwera. Ma on kodowanie ISO-8859-2. Wyświetlając go na stronie (kodowanie UTF-8) mam krzaczki. Pytałem wujaszka google, szukałem na forach, ale nic z tego nie działa, a iconv nie mogę zaistalować. Chodzi mi o jakąś funkcję, która zmieni znaki z ISO do UTF. Znaki - nie słowa. Proszę o szybką odpowiedź. Pozdrawiam, Leo van Damon. iconv" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual Pozdrawiam Redelek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 41 Pomógł: 3 Dołączył: 5.01.2008 Skąd: Czwarty Świat Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat iconv nie mogę zaistalować Pisałem o tym. Wujaszek google mówił to samo. Ja jadnak nie mogę wykożystać iconv, więc szukam funkcji. Coś typu: Kod <?php
$zmienna = 'Jakiś tekst w ISO-8859-2'; $konwersja = iso2utf($zmienna); echo $konwersja; // Po przekształceniu na UTF-8 ?> |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 1 Dołączył: 25.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
To nie jest takie proste. Jak już znaki ISO-8859-2 zostały otworzone jako UTF-8, nie da się ich zmienić na prawidłowe wytwarzanie.
Ja dokładnie wyglądają twoje znaki? ą=? ę=? ..... |
|
|
![]()
|
|
Wygląda to tak np. tak:
- Brytyjscy homoseksuali�ci walcz� o reklam� keczupu - Szef mazowieckiego NFZ straci� stanowisko |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 12 Pomógł: 1 Dołączył: 25.06.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Hmm... google: "php open file iso utf" -> iso-to-uft8
|
|
|
![]()
|
|
Gnowak, dziękuję za pomoc!
Wszystko już działa. Pozdrawiam, Leo van Damon |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 11:06 |