![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-ryks- |
![]()
|
Goście ![]() |
http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Autoryzacja_i_logowanie
zrobilem sobie takiego i mam problem, bo nie kapuje jak sie do tego teraz odwolac. tzn np $_SESSION['rank'] nie dziala nigdzie poza tym plikiem. jak sie doda session_start() np w index.php to nie lapie tego pliku i w ogole sesja tam nie dziala. oczywiscie daje require_once '/templates/zaloguj.php'; ale to nic nie daje ![]() |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 872 Pomógł: 94 Dołączył: 31.03.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
na poczatku kazdego pliku, w ktorych chcesz miec dostep do sesji mysisz umiescic kod
|
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
wiem, wiem, ale to wlasnie nic nie daje, co wiecej nie moge w kazdym pliku, bo mi wtedy wyskakuje ostrzezenie o dublowaniu rozpoczeciu sesji.
pewnie trzeba to jakos wywolac inaczej, tylko jak? |
|
|
-ryks- |
![]()
|
Goście ![]() |
skoro nikt nie wie jak to wykorzystac to moze chociaz ktos poleci jakis inny system autoryzacji uzytkownikow, juz nie obiektowy?
prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a poszukać sie nie da ? google oddaje od groma gotowych skryptów krok po kroku.
gino Ten post edytował gino 17.03.2011, 19:06:56 |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
no tak, ale chcialbym sie dowiedziec jak to obiektowo wywolac. tam jest skrypt, ale nie ma przykladu uzycia i nie wiem jak zaczac
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 52 Dołączył: 18.02.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
coś się na OOP tak uparł ? Skoro nie wiesz od czego zacząć, logicznym jest (naturalnie i rozwojowo programistycznie) zacząć od programowania nieobjektowego. Pójdzie Ci łatwiej i szybciej, logowanie niekoniecznie musi być od razu obiektowe. Poczytaj o sesjach, zrób to sam, wrzuć kod, na pewno nie zostaniesz bez pomocy. Jeśli oczekujesz gotowych rozwiązań skorzystaj z wyszukiwarki.
gino |
|
|
-Gość- |
![]()
|
Goście ![]() |
nieobiektowo mi sie udalo, a chce to zrobic wlasnie obiektowo. tez przyklad wyglada fajnie, ale nie wiem jak to wywolac.
probowalem dodawac
mam 3 pliki, ktore tu uproszcze do minimum: index.php:
list.php:
tutaj nie dodaje session_start() bo mi wywala blad, ze jest aktywna juz, czyli jednak lapie sesje w tym pliku. no i plik zaloguj.php czyli to: http://pl.wikibooks.org/wiki/PHP/Autoryzacja_i_logowanie i teraz jak sie loguje i robie sobie print_r w pliku zaloguj.php to ladnie wszystko jest wylapane. przechodze do pliku index.php i print_r pusty. prosze o pomoc |
|
|
![]()
|
|
za to że marudzisz:
piszę z ręki więc sprawdz i oblecz w html-a! 1. plik index.html tam formularz do zalogowania się (siłą rzeczy nie ma tutaj session_start()): 2. plik zaloguj.php tam małe zmiany w funkcji zaloguj: session_start() oraz kod aby skrypt wiedział gdzie przenieść zalogowanego usera (np. do index2.php):
3. plik index2.php tutaj session_start() na początku i sprawdzenie czy zmienna sesyjna $_SESSION['zaloguj'] jest true oraz link do wylogowania:
4. plik logout.php niszczenie sesji i link do zalogowania się.
pisałem z ręki więc sprzwdz gino Ten post edytował gino 19.03.2011, 09:32:04 |
|
|
-ryks- |
![]()
|
Goście ![]() |
wielkie dzieki dobry czlowieku, za chwile sie za to wezme
![]() ![]() |
|
|
-ryks- |
![]()
|
Goście ![]() |
prosze jakiegos moderatora, zeby dodal GINO POMOGL, bo ja nie mam konta, a na pewno jeszcze sie komus ta informacja przyda
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 14:31 |