![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Chciałbym się zapytać czy spada wydajność kiedy użyje, require('./plik.php'); zamiast po prostu umieścić tresc pliku plik.php w skrypcie?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie przesadzaj.
Gdybys umieszczal wszystko w jednym pliku zrobilby sie niezly burdel. Ewentualnie poczytaj o require_once(), require(), include(),include_once() i roznicach pomiedzy nimi. -------------------- fitmate.pl - aplikacje internetowe
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 154 Pomógł: 0 Dołączył: 23.06.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
no właśnie obecnie w skrypcie z 3000 linijkami mam problem, bo taki burdel się zrobił, że jak chcę coś edytować to nie wiem w co ręcę włożyć. To mówisz że wydajność nie spada?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 592 Pomógł: 445 Dołączył: 12.03.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wydajnośc spada jak masz wszystko w jednym pliku. Parser na początku ładuje cały skrypt (sprawdza błędy składniowe itd), musi go 'przejrzeć' całego. A jak includujesz to dodajesz do pliku akurat te części, które w danym momencie są potrzebne. Przy okazji podziału skryptu na mniejsze części będzie bardziej czytelny, a do tego pewnie w rezultacie będzie mniej zajmował bo usuniesz kilka warunków, które musisz mieć teraz, żeby nie wywołać nieodpowiednich fragmentów kodu.
Generalnie lepiej więcej mniejszych plików ładowanych w miarę potrzeb, niż jeden kolos. Pozdrawiam -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 91 Pomógł: 13 Dołączył: 20.03.2007 Skąd: Bydgoszcz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Problemem wydajnosci zajmujesz sie jak masz w pip odwiedzin na stronie, a w dobrym tonie lezy takie pisanie aplikacji zeby byl porzadek w kodzie
![]() Chcesz sie pobawic i sprawdzic to uzyj benchmark, przetestuj sobie. Defakto po stronie serwera, w trakcie wykonywania skryptu i tak wszystko jest laczone w calosc do kupy ![]() Nalezy tak oddzielic fragmenty kodu aby wtedy kiedy nie byly potrzebne poprostu nie braly udzialu w trakcie wykonywania skryptu. -------------------- fitmate.pl - aplikacje internetowe
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 04:19 |