![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 333 Pomógł: 16 Dołączył: 13.05.2008 Skąd: Łódź Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, czy ktoś mógłby ukazać dokładne rozwiązanie - dla Was z pewnością bardzo proste, dla mnie trudne. Z tego przykładu na pewno wyciągnę wnioski.
Chodzi o zastosowanie preg_match (nie udało mi się do tej pory zgłębić wiedzy). Proszę dla przykładu wyodrębnić ciąg znaków spomiędzy znaków [ ], np. "[Kluska]". Chodzi mi o to że chciałbym potrafić wyodrębniać ciąg znaków spomiędzy danych znaczników i przekształcać je na inne za pomocą str_replace() likwidując znaczniki oplatające [ ]. Patrzyłem w manual i przyznam że przykłady przerastają mnie niestety na chwilę obecną. Mam nadzieje że Wasz przykład rozwikła moje problemy. Dziękuję. Ten post edytował Larges 10.02.2009, 21:24:56 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 230 Pomógł: 3 Dołączył: 8.01.2008 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 194 Pomógł: 2 Dołączył: 12.04.2004 Skąd: Częstochowa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Podbijam temat bo jestem w podobnym problemie.
przykład podany powyżej nie działa: powinno być: tylko nie wiem czemu znajduje tylko 1 napotkane wyrażenie a nie podaje w tablicy wszystkich wystąpień pasujących do wyrażenia. Ma ktoś pomysł jak to zrobić. Grzebie od 2 godzin w google i manualach ale nie znalazłem tego przykładu. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 48 Pomógł: 2 Dołączył: 2.08.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj tak (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
Kod <?php $string="hahaha[fsfsaaaaaa]fsafsafsa"; preg_match("/\[(.+)\]/is",$string,$out); echo "ze znaczkami $out[0]<br/>"; echo "bez znaczkow $out[1]<br/>"; echo "caly array: "; print_r($out); ?> jak chcesz wszystkie wystąpienia to musisz użyć preg_match_all Ten post edytował wree 4.10.2011, 17:12:08 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:21 |