![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--siwym-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam.
Mam problem z prostym generatorem losowych nr pesel. Potrzebuje zapisać w pliku txt 10000 losowych nr pesel. Napisałem taki skrypcik:
No generalnie działa. Tylko jest problem w tym ze nr pesel zawiera 11 liczb. Ten skrypt generuje numery ale jeżeli liczby generowane zaczynają się od zer skrypt pomija je zapisując. I w efekcie mam liczby nawet i 8 cyfrowe. Czy jest jakas możliwość zrobienia bez instrukcji warunkowych ? Nie chce się skupiać na zasadzie nadawanie nr pesel. Wiem skrypt ma błędy ![]() Zamiast 08010900897 Otrzymuje 819897 Proszę o pomoc. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
A skad ci przyszlo do glowy, ze rand(00000, 99999); generuje liczby 5 cyfrowe? On g eneruje liczby od 0 do 99999m wiec jak sam widzisz liczby są od 1cyfry do 5 cyfr.
Jak chcesz miec zawsze liczby 5-cio cyfrowe, to musisz uzyc np. http://www.php.net/manual/en/function.str-pad.php i dopelniac zerami brakujace miejsca. Przyklad masz w manualu -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 172 Pomógł: 27 Dołączył: 5.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Użyj rzutowania typów. Cały kod powinien wyglądać tak:
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 01:00 |