![]() |
![]() |
-pangeon- |
![]()
|
Goście ![]() |
Jestem początkującym, jestem na etapie nauki czytania kodu PHP.
W tej korzystam z podręcznika "Praktyczne Projekty PHP" W. Gazdy. Owy Pan przedstawia w jednym z listingów książki następujący skrypt:
Mniej więcej rozumiem jak zostaje wegerowana ta tabelka, moje zdziwienie budzą tylko z warunki z modulo
oraz
Jak mam to czytać i jak to się dzieje, że tabela zostaje pogrupowana w kolumny? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
0%6 = 0
1%6 = 1 2%6 = 2 3%6 = 3 4%6 = 4 5%6 = 5 6%6 = 0 7%6 = 1 itd. Jak widać, 0 pojawia się co szósty raz (co szósty, bo $kolumna=6) Po prostu co szósty "przebieg pętli", dodawane jest <tr> <td>dane</td><td>inne dane </td> </tr> a w pozostałych "przebiegach" są dodawane same komórki, bez tr'ów -------------------- :)
|
|
|
-pangeon- |
![]()
|
Goście ![]() |
Problem chyba jest w tym, że nie bardzo rozumiem, co oznacza dokładnie operator mudolu.
0 podzielone przez 6 nie daje reszty, ale 1 podzielone 6 też nie. Żle myślę? Niemniej dziękuje za pomoc, postaram się dokładniej zdadać problem ![]() pozdr. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 447 Pomógł: 191 Dołączył: 26.03.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat 0 podzielone przez 6 nie daje reszty, ale 1 podzielone 6 też nie 0 dzielone przez 6, daje resztę 0 1 dzielone przez 6 daje resztę 1 Nie ma tak, że "nie dają resztę", zawsze jest reszta, może być ona równa 0, lub mieć inną wartośc dodanią. Ten post edytował peter13135 27.09.2012, 09:55:32 -------------------- :)
|
|
|
-pangeon- |
![]()
|
Goście ![]() |
By nie wyjść na idiotę, dodam tylko, że matematyka się przydaje humonistom - programistom
![]() 0:6 to 0 ale 1:6 to 1 bo: 1 : 6 = 0, reszty 1 1 = 0 · 6 + 1 Jakby ktoś miał podobny problem, proszę sprawdzić. http://www.math.edu.pl/narzedzia.php?opcja=podzielnosc-liczb albo napisać sobie echo wyświetlające modulo Dodam tylko, że z innymi rzeczami radzę sobie ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 06:28 |