|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam mam problem ze znakami w php.Otóż odczytuje zawartość pliku UTF-8 ze znakami polskimi do tablicy i po zmianie danych troche w tablicy i zapisie do pliku .W pliku txt dodaje mi się kwadrat dodatkowo.Oto przykładowy plik .txt->
umyć-kończyć grać-wybrać (to jest tylko przykład)(moim zadaniem jest dodanie na końcu lini wartości <br>.A plik php mam taki->
Nie chodzi o to mi żeby rozwiązać to na inny sposób bo można to na różne sposoby.Chodzi bardziej mi o fakt dlaczego tak sie dzieje.Dlaczego po tym kodzie:
komputer przed <br> dodaje kwadrat .wedłóg hexów wartość "0D".Dlaczego tak sie dzieje? proszę o pomoc
Powód edycji: [erix]: używaj bbcode
|
|
|
|
![]() |
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
to jest \r, którego nie usuwasz po wczytaniu i explode
zamien: $wynik[$i]=$wynik[$i].'<br>'; na: $wynik[$i]=trim($wynik[$i]).'<br>'; |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 045 Pomógł: 141 Dołączył: 19.09.2006 Skąd: B-tów Ostrzeżenie: (0%)
|
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 36 Pomógł: 0 Dołączył: 31.08.2010 Ostrzeżenie: (0%)
|
I tak nie działa:-( nie usunie mi wszystkich nie potrzebnych znaków.Proszę dalej o pomoc
A po drugie funkcja trim usuwa tylko znaki spacji.I do niczego w tym zakresie się nie nadaje. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
Cytat A po drugie funkcja trim usuwa tylko znaki spacji Hmm, chyba używamy różnych PHP, czyżbyś grzebał w jego źródłach? Dokumentacja mówi przecież wyraźnie, co ta funkcja usuwa: trim. Cytat Równie dobrze możesz używać file, to by było lepsze od Twojego, bo by znaków na końcu nie zostawiało (powrót karetki, czyli \r). Zainteresuj się fgets, przerób swój kod tak, aby z tego korzystał, potem pytaj. |
|
|
|
|
|
|
|
to jak ty byś to napisał? Erix .Ponieważ kombinowałem na rózne sposoby i nic.Jakaś podpowiedz by się przydała
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów |
A raczyłeś zajrzeć tam, dokąd zalinkowałem?
|
|
|
|
|
|
|
|
dobra własnie sprawdziłem.jakby co napisze czy mi wyszło.też niemam zbyt czasu .dzięki za rady.
|
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 22.12.2025 - 22:27 |