![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Skąd: Gdynia/Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam,
mam problem chce uzyć zmiennej z jednego pliku (a.php) w innym (b.php} i nie za bardzo wiem jak to zrobic... a.php:
b.php
to jest bardzo skrucona wersja tych pliczkow chodzi o to ze zmienna $as byla widoczna w pliku b.php ktory bedzie wykonywany po pliku a.php -------------------- Jedyna różnica między mną a wariatem to fakt, że nie jestem wariatem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie możesz stosować dyrektywy include do importu zmiennych.
Żeby zmienne były widoczne w drugim pliku, możesz: 1. Użyć zmiennych sesji. Kod pierwszego pliku:
Kod drugiego pliku:
2. Użyć formularza, przesyłanego metodą GET lub POST. Jeśli nie chcesz używać pierwszego sposobu i jednocześnie nie znasz drugiego, to pisz. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 29 Pomógł: 0 Dołączył: 14.08.2007 Skąd: Gdynia/Gdańsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
a moglbys wytlumaczyc ten drugi??
bede bardzo wdzieczny ![]() -------------------- Jedyna różnica między mną a wariatem to fakt, że nie jestem wariatem.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 183 Pomógł: 0 Dołączył: 19.05.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ale to Twoje coś jest zupełnie bez sensu ...
Do pliku b chcesz załadować plik a za pomocą zmiennej która znajduje się w tym drugim pliku zanim on został załączony ... To tak samo , jakbyś chciał w domu wyprać rzeczy za pomocą pralki która jeszcze stoi w sklepie ... Zmienne w drugim pliku będą działały, ale musisz to zrobić poprawnie ... dla przykładu: plik a.php:
plik b.php
|
|
|
![]()
|
|
ja mam w pliku a.php jakas tresc ktora mi sie wyswietla na stronie i po wywolanie drugiego plliku niechce aby ta tresc sie dublowala
![]() -------------------- Jedyna różnica między mną a wariatem to fakt, że nie jestem wariatem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 492 Pomógł: 33 Dołączył: 16.08.2007 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Też prawda.
Jakby komuś początkującemu był potrzebny trzeci sposób, to: pierwszy plik: To rozwiązanie też działa. W drugim pliku odwołujemy się do zmiennej za pomocą wyrażenia:
edit: No to jak masz w pliku a.php coś jeszcze oprócz deklaracji zmiennych, to pozostają Ci sesje albo formularz, czyli któryś z dwóch opisanych przeze mnie sposobów. Ten post edytował Hazel 16.08.2007, 15:28:52 -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
dzieki wielkie Hazel bardzo pomocny jestes!!
Pozdrawiam ![]() -------------------- Jedyna różnica między mną a wariatem to fakt, że nie jestem wariatem.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 05:05 |