![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 22.02.2009 Skąd: Pomorze : D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam. to mój pierwszy post. mam takowy problem. gdy dodaje plik żeby wejść do panelu administracyjnego wyskakuje mi taki błąd
"Fatal error: Cannot redeclare login() (previously declared in c:\usr\krasnal\www\naruto\func\func.php:8) in c:\usr\krasnal\www\naruto\func\func.php on line 23". przeczytałem że to gdy dwa razy deklaruje funkcje, lecz jest tylko ona raz. jak mam sie tego pozbyć. za pomoc z góry dzienkuje |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
No przecież pisze ze zadeklarowałeś najpierw w 8 linijce a potem 23...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 31 Pomógł: 1 Dołączył: 22.02.2009 Skąd: Pomorze : D Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
no fajnie, tylko że ta funkcja zaczyna sie w 8 a kończy się w 23
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 657 Pomógł: 125 Dołączył: 29.04.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wróżki mają urlop!
Daj kod. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
oto i on
func.php CODE #definicje stalych define("DATA", "func\users.dat"); define("SESID", SESSION_NAME() . "=" . SESSION_ID()); # zaloguj user-a function login($login, $passwd) { $line = file(DATA); foreach($line as $temp) { $str = explode(",", $temp); if(chop($str[0])==$login && chop($str[1])==$passwd) { $_SESSION["USER_AUTH"] = True; $_SESSION["USER_LOGIN"] = $_POST["login"]; return True; } } $login = htmlentities($login); return False; } # wyloguj user-a function logout() { $_SESSION["USER_AUTH"] = False; $_SESSION["USER_LOGIN"] = Null; } # czy użytkownik istnieje function user_exists($login) { $line = file(DATA); foreach($line as $temp) { $str = explode(",", $temp); if(chop($str[0])==$login) return True; } return False; } # dodaje nowego użytkownika function add_user($login, $passwd, $mail) { $files = fopen(DATA, "a"); flock($files, 2); fputs($files, $login . "," . $passwd . ",".$mail."\n"); flock($files, 3); fclose($files); } # sprawdza czy zalogowany function auth() { return ($_SESSION["USER_AUTH"] == True); } ?> session.php CODE # start sesji session_start(); # biblioteka z funkcjiami include_once "func.php"; # logowanie, wylogowanie itp switch ($page) { case "login" : $login = htmlentities(substr($_POST["login"], 0, 255)); $passwd = htmlentities(substr($_POST["passwd"], 0, 255)); login($login, md5($passwd)); break; case "logout" : logout(); break; case "admin" : include_once("func\admin.php"); break; } ?> admin.php CODE include("func.php"); if(!(auth())){ echo "Jesteś nie zalogowany"; } else{ if(!($_SESSION["USER_LOGIN"] == "kalit" || "katysz")){ echo "Nie należysz do grupy administratorów"; } else{ //reszta kodu } } left.php CODE if(!auth())
{ include "func\login.frm"; print "» Nowe konto\n"; } else { if($_SESSION["USER_LOGIN"] == "kalit" || "katysz"){ print "» Panel administracyjny "; } print "» Wyloguj [" . $_SESSION["USER_LOGIN"] . "]"; } ?> |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Wywal include("func.php"); w adminie.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki działa
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 07:46 |