![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 2 Dołączył: 3.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam problem z załadowaniem za pośrednictwem include_once pliku php, oto jak wygąda szkielet strony:
index.php wczytuje takie pliki: script.php, funcrion.php, lang.php, oto jak wygląda wczytywanie plików:
I jeżeli chodzi o komunikację między plikami function a script to nie ma problemu, jednak zabawa zaczyna się z dołączeniem pliku lang.php. oto jak wygląda wczytanie pliku lang.php w index
Funkcja lang()
w pliku script.php mam stworzoną klasę oraz wewnątrz tej klasy funkcję: Kod class web { public function register() { [...] $info = $error_1; [...] } } $error_1 ma być pobierane z lang.php, i tutaj jest problem bo jeżeli napiszę import lang.php w index.php to na całej stronie mogę pobierać zmienne z pliku jednak w funkcji register nie mogę wyświetlić informacji, zaź kiedy ustawie import pliku bezprośrednio w funkcji register to wtedy wczytuje ów zmienne ale muszę usunąć wtedy import lang.php z indexu gdyż wszystko się gryzie, i tutaj pytanie mam jak napisać funkcje lang tak aby do wszystkich plików w drzewie oraz do wszystkich klass importowała zawartość pliku lang.php Bardzo pszepraszam jak nie czytalnie coś napisałem, nie umiem bardziej tego wyjaśnić (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Ten post edytował troian 19.08.2015, 10:38:07 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 22 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekaż zawartość pliku lang (domniemywam że to zwykła tablica) do konstruktora klasy web i przypisz ją do pola klasy. Będziesz mógł używać wewnątrz klasy.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 184 Pomógł: 2 Dołączył: 3.02.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przekaż zawartość pliku lang (domniemywam że to zwykła tablica) do konstruktora klasy web i przypisz ją do pola klasy. Będziesz mógł używać wewnątrz klasy. Jak zamienić to w tablice? Kod $registration_error_login_1 = 'Podany login jest zbyt długi!';
$registration_error_login_2 = 'Podany login jest zbyt krótki!'; $registration_error_pass_1 = 'Podane hasło jest zbyt długie!'; $registration_error_pass_2 = 'Podane hasło jest zbyt krótkie!'; $registration_error_pass_3 = 'Hasła nie są takie same!'; $registration_error_email_1 = 'Błędny adres e-mail!'; $registration_error_kup_1 = 'Błędny kod usuwania postaci!'; $registration_error_pin_1 = 'Błędny kod pin!'; |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 223 Pomógł: 1 Dołączył: -- Skąd: Rogożnik /K-ce/ Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 143 Pomógł: 22 Dołączył: 17.11.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Możesz zrobić np tak:
i wtedy przekazujesz tablicę $lang do klasy. Ogólnie, plik z językiem do statycznych elementów lepiej zrobić na tablicy, niż w osobnych zmiennych dla każdego elementu. Ten post edytował bobek358 19.08.2015, 11:14:38 |
|
|
![]()
|
|
Możesz zrobić np tak:
i wtedy przekazujesz tablicę $lang do klasy. Ogólnie, plik z językiem do statycznych elementów lepiej zrobić na tablicy, niż w osobnych zmiennych dla każdego elementu. Powiedz mi jeszcze tylko w jaki sposób mam załadować tablicę lang jedocześnie do klasy jak i do pojedynczych plików php, czy da się to jakoś przez index.php czy muszę do każdej klasy pisać include i do każdego pliku php ? |
|
|
![]()
|
|
W pliku index.php masz ją cały czas dostępną tylko nie odwołujesz się przez
tylko A co do dostępności w klasie tworzysz pole $lang w klasie web i przy jej wywołaniu przekazujesz tablicę:
i w klasie web masz konstruktor:
i teraz odwołujesz się do tych języków wewnątrz klasy poprzez
Ten post edytował bobek358 19.08.2015, 11:33:17 |
|
|
![]()
|
|
Znalazłem nieco inne rozwiązanie problemu (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) zamiast importować lang do kalsy, wysyłam z klasy nazwę zmiennej w tabeli np $error_register[2] = 'error_2';
a w pliku index.php piszę: $lang[$error_login[2]]; i wszystko działa (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Ten post edytował troian 19.08.2015, 11:49:06 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 14:52 |