![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
Witam mam mały problemik problem tyczy się includowania
Nie chce mi się includować i otworzyć z od razu przekazaną zmienną jeżeli wpis "index.php?id=aktualnosci" zmienię np na "menu1.php" działa wszytko OK. Ale chodzi mi jednak o to aby wywołać z przypisaną zmienną ID Trochę to dziwne bo np. po wpisaniu adresu www.mojastrona.pl/index.php?id=aktualnosci otwiera się to o co mi chodzi.
Proszę o pomoc i dzięki z góry |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Rozwiązanie jest proste:
1. W przeglądarce wpisujesz adres URL i wszystko idzie protokołem HTTP. 2. W skrypcie wczytujesz kolejny skrypt PHP do przetworzenia i podajesz jedynie ścieżkę do pliku. Różnice między ścieżką do pliku a adresem URL chyba znasz... tak czy inaczej dołączany przez include bądź require skrypt jest częścią tego samego żądania HTTP i widzi dokładnie te same zmienne. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
include('plik.php');
header("location:plik.php?id=costam"); Powinno działać. Po dłuższym zastanowieniu się nad tym co kolega chce osiągnąć i dlaczego tak, dochodzę do wniosku, że nie rozumiem. Więc proszę nie zwracać uwagi na ten post, bo jest nie na temat (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) Ten post edytował michalkjp 5.10.2008, 19:10:28 |
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
różniće znam ale jak wpiszę cały adres to wyświetla mi się strona w stronie :-(. Coś może szerzej poproszę
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jeżeli dołączasz stronę to zmienne działają również w niej dlatego nie ma sensu dołączać je do funkcji include
|
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
no dobra to jak to powinienem zrobić any działało??
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 240 Pomógł: 17 Dołączył: 28.12.2005 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
dołączasz plik index.php i w niej $_GET['id']==aktualnosci
możesz z tego spokojnie korzystać napisz do czego potrzebne jest $_GET['id'] lub wykorzystać to w pliku index.php Ten post edytował Chrom 5.10.2008, 19:14:39 |
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
poprostu chodzi mi o to aby po wpisaniu adresu www.mojastrona.pl wyświetlała się jako pierwsza (główna) www.mojastrona.pl/index.php?id=aktualnosci nie zaś tylko index.php bez żadnych zmiennych
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 182 Pomógł: 14 Dołączył: 20.09.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
poprostu chodzi mi o to aby po wpisaniu adresu www.mojastrona.pl wyświetlała się jako pierwsza (główna) www.mojastrona.pl/index.php?id=aktualnosci nie zaś tylko index.php bez żadnych zmiennych Często używam czegoś takiego
Może być? Ten post edytował michalkjp 5.10.2008, 19:30:44 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
@michalkjp Jesteś już na forum jakiś czas. Powinieneś wiedzieć, że należy używać bbcode. Popraw swoje posty, by zawierały poprawny bbcode.
|
|
|
![]()
|
|
@michalkjp Jesteś już na forum jakiś czas. Powinieneś wiedzieć, że należy używać bbcode. Popraw swoje posty, by zawierały poprawny bbcode. Ok, postaram się o tym pamiętać. Dzięki (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/winksmiley.jpg) ~batman |
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
zrobiłem z header ale wywala mi za to Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started ) czyli tak jakby już wcześniej był header zdefiniowany ale wcześniej w kodzie nie mam tego użytego
ok już wiem że jest to komunikat że przed tym header znajdują się jakieś znaczniki, ale czy jest na to jakaś rada?? |
|
|
![]()
|
|
ok już wiem że jest to komunikat że przed tym header znajdują się jakieś znaczniki, ale czy jest na to jakaś rada?? Przeczytaj http://www.geekpedia.com/KB115_How-to-fix-...nformation.html bez zobaczenia kodu pewnie nikt Ci nie pomoże. Przy okazji – chyba wstawienie % przed header może pomóc (w każdym bądź razie kiedyś znalazłem takie obejście i chyba działało). |
|
|
-dr4g0n79- |
![]()
|
Goście ![]() |
z tym % to niestety lipa
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 2 921 Pomógł: 269 Dołączył: 11.08.2005 Skąd: 127.0.0.1 ![]() |
Nie % tylko @. Poza tym nie jest usunięcie problemu, lecz jego obejście. Było o tym wiele razy na forum. Wystarczy poszukać.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 28.08.2025 - 02:25 |