Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

Reply to this topicStart new topic
> [PHP]preg match all pomoc przy wyrazeniu
rad11

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Czy moze mi ktos powiedziec dlaczego taki skrypt:

1. preg_match_all('<div class="right"><a href="http://strava.github.io/api" target="_blank">API Documentation</a></div>(.*?)</td>', $response, $matches);

Nic nie zwraca niby w tym miejscu gdzie jest (.*?) jest wartosc ktora potrzebuje pobrac?
Go to the top of the page
+Quote Post
SmokAnalog

-----

Wzorce w funkcjach preg_ muszą być zamknięte w tzw. delimiterze, dla przykładu jako delimiter wstawiłem znak #:
  1. preg_match_all('#<div class="right"><a href="http://strava\.github\.io/api" target="_blank">API Documentation</a></div>(.*?)</td>#', $response, $matches);

Poza tym postawiłem slashe przed kropkami, bo kropka oznacza dowolny znak, a nie o to chodzi.

No i na zakończenie, lepiej by było pobierać te wartości normalnym parserem DOM, a nie wyrażeniami regularnymi. Jeśli to jest jakaś jednorazowa operacja to jeszcze można przymknąć oko, ale jeśli nie, to przy najdrobniejszej zmianie drzewa DOM Twój wzorzec przestanie działać.
+Quote Post
rad11

-----

Tak delimiter mialem tylko tutaj cos mi sie nie dodal , lecz twoj przyklad rowniez nic nie pokazuje hmmm... ta wartosc bedzie raz pobierana i zapisana do bazy wiec chyba preg_match bedzie najlatwiejszym rozwiazaniem

Ten post edytował rad11 16.01.2015, 09:11:57
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 23.08.2025 - 04:07