![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam.
Opisuje sobie pewien skrypt php (zasadę jego działania - co za co odpowiada) i mam do Was prośbę abyście pomogli mi w pewnych kwestiach: 1. wiem, że funkcja odpowiada za łączenie tabel tylko nie rozumiem co i jak ona łączy - tabele Książka z tabelą Towar ? Czemu służą kropki? 2. czy dobrze wyczytałem, że GET to sposób przekazywania parametrów z przeglądarki do serwera i czy w tym momencie te dwa pola są różne skoro jest miedzy nimi znak = chyba że 'poleksiazka' zostanie użyta w dalszej części jako - dobrze kombinuje? 3.kolejny left outer join który dodatkowo zawiera instrukcje where - wie ktoś co się dzieje po 'where' tak mniej więcej? Dodatkowo powiem że ten skrypt łączy się z bazą mysql. Jeżeli czegoś Wam brakuje to dopisze. Pozdrawiam i dziękuje za jakiekolwiek odpowiedzi :* Proszę również nie wyzywajcie mnie od... ![]() Mile widziane jakiekolwiek linki. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
1. kropki są do rozdzielenia tabela.kolumna_w_tabeli.
w twoim przykładzie łączy tabele towar o kolumnie ksiazkaid z tabelą ksiazka o kolumnie ksiazkaid 2. znak = odpowiada za podstawienie w twoim przypadku zmienna $ksiazkaid przyjmuje wartość przekazana za pomocą tablicy superglobalnej $_GET 3. WHERE określa te rekordy z tabel wymienionych w klauzuli FROM, które spełniają podane kryteria chyba zrozumiesz -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 15 Pomógł: 0 Dołączył: 19.06.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki wielkie za pomoc teraz już rozumiem - warto pytać
![]() Jedyne co to trudno mi ogarnąć tego GET-a, ale powoli do przodu A z tym GET chodzi mi o to, że w dalszej części pliku występuje method='get' czyli używany będzie element 'poleksiazka' - bo faktycznie tak jest z tej wspomnianej tablicy superglobalnej tak? ![]() Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Newsman Grupa: Moderatorzy Postów: 4 005 Pomógł: 548 Dołączył: 7.04.2008 Skąd: Trzebinia/Kraków ![]() |
w dalszej części pliku występuje method='get' tą dalszą częścia pewnie jest formularz... get jest jedna z metod, druga to post poczytaj w manual -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Super wszystko jasne dziękować :]
Jeszcze ostatnie pytanie do tego tematu czemu służą takie elementy Startuje instrukcja warunkowa
następnie występuje else a po nim kolejne if-y w których zmieniają się przypisanie i przyrównanie == i = np.
i tak w ten sposób wyczerpuję się wszystkie możliwe kombinacje - czemu służą te instrukcje oraz wykrzyknik po wydawcaid Pozdrawiam |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 291 Pomógł: 156 Dołączył: 23.09.2007 Skąd: ITALY-MILAN Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
= przpisuje
== porownuje === scisle porownanie czyli porownuje tez typy != inne / nie rowne !== sciesle nie rowne -------------------- Zainteresowania: XML | PHP | MY(SQL)| C# for .NET | PYTHON
http://code.google.com/p/form-builider/ Moj blog |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 246 Pomógł: 31 Dołączył: 13.11.2006 Skąd: się znamy? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Podstawy: http://www.php.net/manual/pl/language.operators.php
! oznacza negacje. != nie jest przypisaniem, oznacza "nie równy": http://www.php.net/manual/pl/language.oper....comparison.php -------------------- Goldenline: Łukasz Rodziewicz
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 17:32 |