![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 681 Pomógł: 28 Dołączył: 14.08.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Panowie mam pytanie odnośnie pobierania informacji z dwóch tabel , jak to wykonać optymalnie ?
tabela: grupa: id, grupa 1 klienci 2 sprzedawcy 3 inni tabela uzytkownicy id, user, grupa 1 czesiek, klienci 2 franek , klienci 3 staszek, sprzedawcy 4 zygmunt, klienci teraz chce wyświetlić wszystko z tabelki grupa
powyższe zapytanie wyświetli mi klienci sprzedawca a Ja chciałbym osiągnąć taki schemat: klienci: czesiek, franek, zygmunt sprzedawcy: staszek ktoś podpowie ? Oczywiście tych grup może być bardzo dużo , chodzi mi raczej o zrozumienie tego. Nie wiem , czy w dobrą stronę idę:
teraz wyświetla mi to co ma powiązania w dwóch tabelach i nie mam tak jak by nagłówka grupy. klienci: czesiek, franek, zygmunt sprzedawcy: staszek inni: kolor pogrubiony czarny - to pokazuje kolor czerwony - tego nie pokazuje a chce by też pokazywało nawet jeśli nie ma relacji kolor fioletowy - tego też nie pokazuje gdyż w tabeli klienci nie ma powiązania , a chce by też wyświetlało. Ewentualnie jak to zrobić w php ? Ten post edytował casperii 5.06.2018, 01:01:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 13.10.2025 - 21:16 |