![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam! Mam takie pytanko.
Wysyłam dane formularzem, a dokładnie za pomocą zmiennej $nr_kj wysyłam kilka liczb np:
i teraz tak: nie wiem ile jest tych zmiennych i nie znam ich wartości przed wysłaniem. Więc muszę zastosować pętlę która wypisze mi same te wartości w takiej formie Jak ma poprawnie wyglądać ta pętla? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Jeśli dobrze zrozumiałem, to:
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 30 Pomógł: 0 Dołączył: 8.12.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Chyba to i dobrze tylko chyba ja popełniłem błąd ponieważ za pomocą jednej zmiennej np $nr_kj za jednym razen próbuję wysłać kilka danych. To chyba się nie uda bo on i tak weźmie tą ostatnią. Narazie musze rozwiązać ten problem. Czyli jak wysłać formularzem n liczb jedną zmienną?
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 885 Pomógł: 463 Dołączył: 3.10.2009 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Aa, myślałem, że w formularzu masz tak:
<tag_html name="nr_kj[]"></tag_html> W Twoim przypadku następna wartość zmiennej o tej samej nazwie nadpisze poprzednią, więc po prostu użyj różnych nazw zmiennych -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Tak by było najprościej użyć różnych nazw. Problem jest tylko taki że już ten komponent o tej nazwie jest wprowadzany za pomocą pętli. Sprawa polega natym że pobieram z bazy różne dane i za pomocą checkboxa zaznaczam dane do dalszej edycji. Niewiem ile będzie tych checkboxów i nie wiem które zostana zaznaczone do dalszej edycji.
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie ponazywaj je przykładowo chk-XXX i jak odbierasz dane to wyciągnij je tak:
Ten post edytował darko 28.01.2010, 14:22:58 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
W takim razie ponazywaj je przykładowo chk-XXX i jak odbierasz dane to wyciągnij je tak:
Hmmm?! Jakby to powiedzieć? Wiesz jak sama nazwa tego forum mówi to jest przedszkole i ja chyba własnie zaczołem do niego chodzić :-) ! Czy możesz mi tą pętlę wyjaśnić? Dzięki |
|
|
![]()
|
|
-------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 589 Pomógł: 91 Dołączył: 22.05.2008 Skąd: Gliwice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mała dygresja. darko dlaczego pchasz wyrażenie regularne tam gdzie go nie potrzeba.
Wyrażenia są wolniejsze od wycinania stringów więc tam gdzie ich nie potrzeba lepiej stosować funkcje substr(), a więc
Ten post edytował #luq 29.01.2010, 12:48:50 -------------------- Moja gra - scraby.io
|
|
|
![]()
|
|
Dzięki bardzo powalczę nad tym. Tylko jeśli dobrze zrozumiałem każda zmienna wysyłana za pomocą formularza musi zaczynać się od chk-xxx pod x muszą być różne wartości?
|
|
|
![]()
|
|
Mała dygresja. darko dlaczego pchasz wyrażenie regularne tam gdzie go nie potrzeba. Wyrażenia są wolniejsze od wycinania stringów więc tam gdzie ich nie potrzeba lepiej stosować funkcje substr(), a więc
Z przyzwyczajenia ![]() Dzięki bardzo powalczę nad tym. Tylko jeśli dobrze zrozumiałem każda zmienna wysyłana za pomocą formularza musi zaczynać się od chk-xxx pod x muszą być różne wartości? Tak, tzn. np.: itd. Ten post edytował darko 29.01.2010, 13:00:06 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Ok. Ten temat to akurat rozwiązałem troszkę inaczej
$id jest pobierana z bazy i jest różna dla każdego wiersza więc przeskoczyłem to tak. Więc twierdzicie że to rozwiązanie
Jest lepsze. A co oznaczają te liczby 0 i 4 ? |
|
|
![]()
|
|
start i długość, zobacz: http://pl.php.net/substr
IMO w Twoim przypadku wzrost wydajności będzie żaden, więc nie ma różnicy czy użyjesz substr czy preg_match. Ten post edytował darko 29.01.2010, 13:13:30 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Jeszcze raz dziękuję!
Pozdrawiam Jeszcze jedno jak z tego wyciągnąć samą wartość? Aby było coś takiego Czy tą funkcję dało by się wykorzystać
Jeżeli np zacznę od 10 znaku? Ten post edytował apkc 29.01.2010, 13:19:59 |
|
|
![]()
|
|
Jeszcze raz dziękuję! Pozdrawiam Jeszcze jedno jak z tego wyciągnąć samą wartość? Aby było coś takiego Jeśli chcesz zacząć od 10-go znaku, to np.
Ten post edytował darko 29.01.2010, 13:23:56 -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 207 Pomógł: 18 Dołączył: 12.04.2009 Skąd: Rypin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Tak jak kolega darko ci podał wyżej:
Tylko zamiast tworzyć tablicę dwu wymiarową stwórz zwykłą, czyli zastąp tym:
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
W dalszym ciągu zwraca mi coś takiego zależy mi aby w tym przypadku w nawiasie została tylko 1. Ale jak "sobie rozpiszesz" to, co podałeś: Array(2,4,6,) to właśnie będzie: Array ( [0] => 2, [1] => 4, [2] => 6 ) Poczytaj o tablicach i tutaj -------------------- Nie pomagam na pw, tylko forum.
|
|
|
![]()
|
|
JESZCZE RAZ WIELKIE DZIĘKI
Ten post edytował apkc 30.01.2010, 20:38:05 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 10:13 |