![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 8 Dołączył: 22.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam. Ściągnąłem stąd http://skrypty.webpc.pl/pokaz59.html skrypt downloadu. Pieknie przystosowalem go do swojej strony, tak by był zgodny z validatorem i niby wszystko działa. Ale, do pliku last.dat dodawana jest linijka z ostatnio dodanym do downloadu plikiem.
Część kodu odpowiedzialnego za dodawanie wyglada tak. plik admin.php
Zapisuje on do pliku last.dat coś takiego i w tym jest problem, ze zapisuje tylko _ostatni_ plik, a poprzedni kasuje. Ja chciałbym aby zapisywał np 5 ostatnich i tu zaczyna sie mój problem. PHP znam w stopniu początkującym, jeśli ktoś ma jakieś rady jak to zrobić to chętnie wysłucham i dziekuje za pomoc. Ten post edytował Substr 24.08.2009, 12:10:19 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 58 Pomógł: 8 Dołączył: 22.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Ten skrypt był pisany w 2002 roku.. hehe
Dodałem do kodu zamiast 'w', 'a'.. tylko, że dodaje mi na końcu pliku, a ja wolał bym aby dodawał na początku. Niestety nie mogę znaleść w jakim trybie jest to możliwe, bo 'r+' nie działa. Ma ktoś jakiś pomysł na to, żeby do pliku zapisywał tylko 5 lini i w razie potrzeby stare kasował a nowe dodawał? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 655 Pomógł: 556 Dołączył: 17.03.2009 Skąd: Katowice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wczytaj plik linia po linii file i potem podmień jedną i zapisz do pliku.
-------------------- Zainteresowania: C#, PHP, JS, SQL, AJAX, XML, C dla AVR
Chętnie pomogę, lecz zanim napiszesz: Wujek Google , Manual PHP |
|
|
![]()
|
|
Powiedzmy, ze mam cos takiego
Chyba to był by kod odpowiedzialny za usuniecie 1 lini w tablicy. Jesli nie to prosze o poprawienie. Teraz takie pytanie, w jakim trybie zapisac by dodał na początku pliku? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 362 Pomógł: 714 Dołączył: 12.02.2009 Skąd: Jak się położę tak leżę :D ![]() |
Jako taki nie istnieje tryb otwarcia, który by pozwalał dodawać i jednocześnie ustawiał się na początku. Musisz ręcznie mu to wskazać. Dlatego otwórz plik w trybie append (a) i przesuń wskaźnik pliku na jego początek by móc dopisywać na początku.
-------------------- Najpierw był manual... Jeśli tam nie zawarto słów mądrości to zapytaj wszechwiedzącego Google zadając mu własciwe pytania. A jeśli i on milczy to Twój problem nie istnieje :D
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 18:38 |