![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam
Mam potrzebę wycinania poszczególnych liter z ciągu. Substr to za mało, choć może trzeba go będzie wykorzystać. Przykład: Mam ciąg 'abcd' Potrzebuję wywalać z niego poszczególne litery, a resztę wyświetlać. Potrzebuję wykonać takie działania zawsze na wyjściowym ciągu: najpierw wywalić pierwszą, a resztę wyświetlić wywalić drugą, a resztę.. wywalić trzecią.. wywalić czwartą.. wywalić pierwszą i drugą.. wywalić pierwszą i trzecią wywalić pierwszą i czwartą wywalić drugą i pierwszą wywalić drugą i trzecią wywalić drugą i czwartą wywalić trzecią i pierwszą wywalić trzecią i drugą wywalić trzecią i czwartą wywalić czwartą i pierwsza .. wywalić pierwszą, drugą i trzecią wywalić pierwszą, drugą i czwartą itd. Wiem, że poszczególne operacje się powtarzają, np wywalanie pierwszej i drugiej daje to samo co wywalanie drugiej i pierwszej, więc nie musi ona być wykonywana dwa razy. Dodam, że ciąg może mieć różną długość 'n'. Za każdym razem trzeba z niego wyciąć od 1 do n - 1 liter. Może prościej byłoby nie wywalać, a wyświetlać litery: wyświetlić pierwszą drugą trzecią czwartą pierwszą i drugą pierwszą i trzecią pierwszą i czwartą itd Sam już sobie z tym nie radzę, bo za mną inne ciężkie zadanie. Pomóżcie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 2 958 Pomógł: 574 Dołączył: 23.09.2008 Skąd: wiesz, że tu jestem? Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Skoro wiesz do czego służy substr() to ja nie widzę powodu aby z niego nie skorzystać..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 149 Pomógł: 9 Dołączył: 9.12.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Poradziłem sobie bez substr:))
Rozbijam string na tablicę i w każdym przejściu pętli jedną literę zamieniam na null. Powstałe wyrazy zapamiętuję i rekurencyjnie wywołuję funkcję dla krótszych wyrazów aż do ostatniej litery. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:49 |