![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 13 Pomógł: 0 Dołączył: 16.11.2008 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Otoż na jednej stronie o phph znalazlem taka oto porade
(IMG:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f7/Nuvola_apps_important.svg/40px-Nuvola_apps_important.svg.png) Uwaga! Nie umieszczaj danych od użytkownika w nagłówkach bez uprzedniego usunięcia z nich przejść do nowej linii. W przeciwnym wypadku użytkownik będzie miał możliwość podrzucenia nowych nagłówków, a nawet dodania załączników do wiadomości i twój skrypt zostanie wykorzystany przez spamboty do rozsyłania spamu. ale nie wiem za bardzo o co tu chodzi moze ktos bylby tak mily i podal mi jakis przykladzik wielkie dzieki |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 5 724 Pomógł: 259 Dołączył: 13.04.2004 Skąd: N/A Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 952 Pomógł: 154 Dołączył: 20.01.2007 Skąd: /dev/oracle Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Przykład jest prosty. Weźmy skrypt z tego kursu (btw. miło, że ktoś go czytuje (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) ) tuż nad wspomnianym komunikatem i załóżmy, że jedno z pól można wpisać w formularzu. Wtedy kod wygląda tak:
I teraz wyobraź sobie, że za pomocą durnego programu telnet przygotowuję takie żądanie HTTP, że pole "reply_to" ma następującą wartość: Kod foo@bar From: Miecio <mieco.jest.gupi@costam.pl> Ostatecznie zmienna $naglowki będzie zawierać: Kod From: moj@mail.pl Reply-To: foo@bar From: Miecio <mieco.jest.gupi@costam.pl> Content-type: text/plain; charset=iso-8859-2 Jak widzisz, do listy nagłówków udało mi się dopisać nagłówek, którego kod PHP w ogóle nie przewiduje, właśnie z powodu tego, że nie dodaliśmy żadnego kodu, który z $_POST['reply_to] usunąłby znaki nowej linii. Przykładowe zabezpieczenie:
Wysyłając identyczne zapytanie do tego samego kodu, dostalibyśmy następującą listę nagłówków: Kod From: moj@mail.pl Reply-To: foo@barrnFrom: Miecio <mieco.jest.gupi@costam.pl> Content-type: text/plain; charset=iso-8859-2 Tym samym atakujący nie ma już możliwości dodania do maila nagłówka, którego nie chcemy. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 14:58 |