![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
witam mam panel logowania i rejestracje uzytkownika, sprawnie mi zapisuje w bazie danych login i haslo szyfrowane sha1 ale nie wiem co wyslac na maila uzytkownikowi ktory sie rejestruje w celu dalszego potwierdzenia rejestracji.. co tam się wysyla i jaki link ma ten ktos odebrac tak zeby sesja sie zaczela dopiero gdy uzytkownik z swojej poczty odbierze maila i wejdzie w link.
Z góry dziękuje. Jesli jest to możliwe to prosiłbym o kod który bezposrednio bede mógł przerobić go na własnej stronie, i ewentualnie sprawdzenie czy w bazie danych nie ma tego samego maila juz ale to sam dam rade, to przy okazji. Ten post edytował Mastersieciweb 26.03.2014, 00:07:52 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Wygeneruj losowy hash który przypisz do konta. Hash może mieć ważność kilku dni. Na użytkowniku flaga aktywny/nieaktywny. Hash wysyłasz mailem do użytkownika. Po tym jak wchodzi na stronę potwierdzenia sprawdzasz czy hash jest w bazie i nie minął jego termin ważności. Ustawiasz flagę aktywny, hash kasujesz. Jak będziesz miał problem z konkretnym już kodem - wróć.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 84 Pomógł: 0 Dołączył: 14.10.2013 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie wiem jak się ustawia flage aktywny/nieaktywny ale zrobilem to w ten sposób ze najpierw zapisuje dane wraz z generowanym kodem do bazy danych o tabeli UZYTKOWNIK_REJ i wysyłam maila z linkiem do strony rejestracji gdzie uzytkownik podaje dane w tym ten kod, jesli sie zgadza kod z nazwa uzytkownika to rejestruje go w bazie danych w tabeli UZYTKOWNIK, ale coś nie działa... gdzie tu błąd.. Jesli to mozliwe to chciałbym w ten sposób to zrobic tylko poprawic jakis błąd.. oto pliki...
najpierw tutaj wpisuje dane:
potem te dane przechwytuje ten plik: (jesli chodzi o baze danych to polaczenie jest ok, wszystko mi zapisuje itp wiec nie wrzucam juz funkcji z laczeniem z baza
w mailu otrrzymuje wszystkie dane i ten link w ktorym mam potwierdzic kod i wpisac dane jeszcze raz zeby przeslac je do bazy danych tabeli UZYTKOWNIK gdzie stad bedzie podczas logowania pobierac dane
i funkcja wyswietl_potwierdzenie_rej();
gdzie uruchamiamy po zatwierdzeniu ostatni plik:
jesli chodzi o funkcje $lacz = lacz_bd(); to ona dziala w 100% wszystkie dane mi zapisuje ale problem jest taki w tym co zrobilem ze obojetnie jakie dane wpisze w ostatnim formie czyli function wyswietl_potwierdzenie_rej() to zalogowuje sie na jakiekolwiek konto ktore wpisze.. zamiast wyswietlic komunikat ze Problem z rejestracja.. nie rozumiem... Ten post edytował Mastersieciweb 28.03.2014, 23:10:54 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Co zwraca twoja funkcja query? Wyżej też trochę bez sensu. Najpierw wstawiasz dane do bazy a później sprawdzasz dopiero czy są one prawidłowe. SQL Injection!!!
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
bo chcialem wstawic dane wraz z kodem do bazy do tabeli uzytkownik_rej po czym wyslac ten kod do uzytkownika ktory potwierdzi te dane a następnie zarejestruje sie w innej tabeli w bazie uzytkownik.. Czyli beznadziejny pomysl? ale jak to chociaz poprawic zeby dzialalo tak jak napisalem.. bo prawie wszystko dziala oprócz rejestracji gdzie podajac byle jakie haslo i login zalogowuje mi sie pod ten byle jaki login pomimo ze go w bazie nie ma..
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 321 Pomógł: 55 Dołączył: 19.04.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
1 /do bazy zapisz : login | haslo ( zakodowane) | mail | vHash (jakiś ciąg znaków) | activ = 0 ( 0 - new; 1 - potwierdzony)
2 / na maila wyślij link z odpowiednim linkiem, w którym dasz parametr ( vHash) 3/ user z linku przejdzie do serwisu a Ty go poddasz zweryfikowaniu vHash ( and active = 0 ) i robisz update : activ =1 4/ teraz dopiero user może się zalogować ( tylko z activ =1 ) dokładnie tak samo ( no prawie tak samo) robisz gdy user chce odzyskać hasło -------------------- Polecam MyDevil hosting idealny dla deweloperów
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 06:16 |