![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 14.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
napisałem prosty licznik odwiedzin oparty o bazę danych mysql, ale nie wiem czy to optymalne rozwiązanie i dobrze napisane... chodzi mi o licznik unikalnych odwiedzin. Na razie sprawdzam tylko ip, ale zaraz dopiszę jeszcze sprawdzanie ciastka.
dobrze to jest napisane? działać działa |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Do sprawdzania liczby rekordów służy COUNT w mysql a nie pobieranie wszystkiego do php i dopiero tam liczenie ile się pobrało - strasznie nieoptymalne.
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 47 Pomógł: 1 Dołączył: 14.09.2011 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ale chodzi mi o samo rozwiązanie tego licznika, że oparty on jest o bazę
robię statystyki dla strony, dopisałem ilość unikalnych wizyt dziennie, tygodniowo i miesięcznie, co o tym sądzicie?
wyświetlam tak: Ten post edytował dwwa 11.10.2011, 12:19:47 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 556 Pomógł: 6314 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Kurcze, pytasz się o ty czy jest to optymalne rozwiązanie i czy jest dobrze napisane, to ci odpowiadam że nie jest. Na co ty, że nie takiej odpowiedzi oczekujesz :/
No to dobrze: jest to super napisane, w życiu nie widziałem nic lepszego, chętnie odkupię od ciebie ten skrypt za 2 tys euro. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
ok, poprawiłem na COUNT. Teraz będzie dobrze?
Ten post edytował dwwa 11.10.2011, 12:30:54 |
|
|
![]()
|
|
Najpierw zliczasz, potem dodajesz. Wynik będziesz miał o jeden nieaktualny.
Jak ktoś już się pojawił miesiąc temu, to nawet jeśli dzisiaj wszedł, to już jako dzisiaj nie zostanie zliczony - no chyba, że jest to celowe.A, to jest celowe, bo to nie jest licznik online, a licznik odwiedzin ![]()
Powód edycji: [nospor]:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
czyli mam wszystko w miarę dobrze teraz?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 2.05.2025 - 05:34 |