![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam taki kawałek kodu
Dane z radio i checkboxów muszą być tablicowane, bo potrzebne mi są informacje z nich. Ale potrzebuję też metody sprawdzenia czy którykolwiek z radio i chociaż 1 z checkboxów jest zaznaczony. Tych radio i checkboxów jest oczywiście więcej, bo pobierane są z bazy danych. W js napisalem sobie skrypt, który to działał przy założeniu, gdy name="nazwa", ale już nie działa przy name="nazwa[]". Googlowałem i znalazłem metode getElementsByClass, ale jej już zastosować nie potrafie.
Co powinenem zmodyfikować, aby móc sprawdzać każdy z checkboxów i radio, zachowując przy tym zapis z nazwa[]? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie ma czegos takiego jak
Cytat "narzędzię" zmien do swojego kodu
Ten post edytował trucksweb 18.01.2010, 16:09:15 -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 52 Pomógł: 0 Dołączył: 29.08.2007 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Fajnie, literówki, akurat były najmniej ważne, no ale ok. Ta funkcja mi nie pomoże, bo ilość funkcji wewnątrz jest tak duża, że i tak tego nie wyskrobię. Gdybym był obstukany w js, to nie pisałbym w dziale przedszkole. W każdym razie dziękuje za odpowiedź.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 199 Pomógł: 31 Dołączył: 22.03.2004 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
jakbys napisalo to w jquery wszystko zajeloby max 10linijek
a jaki tu masz problem ? najpier pobierasz liste wszystkich checkboxow z klasa "chk" z diva o id "strona" potem funkcja for przechodzisz po kazdym i funkcja if sprawdzasz czy sa zaznaczone wsio -------------------- Rozmawia dwóch dyrektorów:
- Jaki jest twój ideał sekretarki? - 20-letnia dziewczyna z 30-letnim doświadczeniem. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 664 Pomógł: 169 Dołączył: 8.01.2010 Skąd: Kraków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
do elementów możesz się dostać przez window.document.nazwa_formularza.elements[] (tablica elementów w formularzu o nazwie nazwa_formularza)
i zrobić w pętli:
A co do nazwy w stylu 'nazwa[]' to nie przejdzie przez żaden język programowania (html puszcza, bo nie jest on jp), a to dlatego, że słowo [] jest zarezerwowane dla tablic, więc niestety żeby odwoływać się do tego przez JS musisz zmienić nazwę. GetElementByClass używasz dokładnie tak jak GetElementById z tym, że spotkałem się parę razy, że przeglądarka nie wiedziała co zrobić z taką funkcją, czego nie miałem nigdy z GetElById. Ten post edytował bastard13 18.01.2010, 16:13:18 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Rozwiązałem to w taki sposób, może nie jest on elegancki ale działa. Dzięki za pomoc. Jak czas pozwoli usiąde na jquery/mootools.
![]()
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 22:00 |