![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
jakich znaków poza cyframi, literami (bez diakrytycznych), '_', '-' można bezpiecznie używać w adresach url, nazwach katalogów, plików? Czy '#', '+', '@', '^', ';', '|' i przecinek:) są dozwolone? I jaki jest ich wpływ na pozycjonowanie? Jaki wpływ ma _ i - to wiem:) I najważniejsze czym zastępujecie ukośniki? Spacje dość naturalnie można zastąpić podkreśleniem, a '/' albo '\' czym? . Chodzi mi o takie znaki, które nie będą sprawiać trudności na różnych serwerach i OS. Pozdrawiam. |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
obecnie w adresie url mogą wystepować wszystkie znaki , nawet pl.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 15 467 Pomógł: 1451 Dołączył: 25.04.2005 Skąd: Szczebrzeszyn/Rzeszów ![]() |
# oznacza kotwicę, nie można.
http://en.wikipedia.org/wiki/Uniform_Resource_Locator Był już taki temat, poszukaj. Poza tym, nie nazwiesz katalogu/pliku ukośnikiem. -------------------- ![]() ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW! |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 4 069 Pomógł: 497 Dołączył: 11.05.2007 Skąd: Warszawa ![]() |
//# oznacza kotwicę, nie można.
raczej można a nie niemożna ![]() tylko że ma swój cel , ale błędu nie wyrzuci . |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 65 Pomógł: 0 Dołączył: 2.06.2009 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzięki za odpowiedzi.
z tą kotwicą to się wygłupiłem, zamiast się chwilkę zastanowić to spojrzałem na kolejne znaki klawiatury:) Widzę, że troszkę, źle zadałem pytaniem. Mając na myśli adresy miałem również na myśli adresy zawierające zmienne i ich wartości przekazywane poprzez GET: jola.com/index.html?zmienna=jej_wartosc. No i tutaj już nie wszystkie nzaki chcą ładnie działać. Przykładowo '+' w wartości zmiennej jest zamieniany w GET na spacje. Ukośniki nie działają. Swoją drogą to bardzo by mi się przydały nazwy plików z ukośnikami, ale wiem, że tak się nie da. Dlatego ponawiam pytanie. Czy jest jakiś standardowy, najczęściej używany zastępnik dla '/' i '\' ? Dla spacji jest '_'. Powiedzcie mi jeszcze, albo wskażcie gdzie mogę się dowiedzieć jak google i inni interpretują '$', '%', '+', '@', '^', ';', '|' i przecinek i kropkę (np jola.basia.pl) w adresie strony? Pozdrawiam. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: 26.04.2025 - 02:00 |