![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Cytat Fatal error: Declaration of Guitarist::addInstrument() must be compatible with that of Musician::addInstrument() in /opt/lampp/htdocs/nauka/index.php on line 26 Cześć ![]() U góry kod php i błąd wie ktoś w czym problem tu jest? bo ja nie umiem sb z tym poradzić:/ obiektowego uczę się pare dni dopiero jak coś... Z góry thx. ![]() EDIT: linia 26 nie,
czyli linia 21 to błąd. ten fragment porostu nie ma znaczników php i zapominałem się ![]() Ten post edytował plej 7.06.2011, 09:33:38 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Cytat obiektowego uczę się pare dni dopiero jak coś... A angielskiego ile się uczysz? Translatatory już nie działają? Przecież komunikat błędu wyraźnie mówi co jest nie tak.Definicja addInstrument() ma być dokładnie taka sama jak w intefejsie. A nie ty sobie nagle dodajesz parametry, których nie ma w interfejsie -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 264 Pomógł: 11 Dołączył: 9.05.2011 Skąd: Gdańsk Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ale tak jest w książce
![]() czyli co muszę zrobić? sryy ale jestem zielony w obiektowym jeszcze:D |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
zrób zdjęcie i nam wklej. Bo nie wierzę, że tak jest w książce
![]() A pisali w tej książce na jakiej wersji php operują? -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 6 072 Pomógł: 861 Dołączył: 10.12.2003 Skąd: Dąbrowa Górnicza ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Porównać public function addInstrument(); z interfejsu i public function addInstrument(Instrument $instrument) z klasy implementującej interfejs.
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
A co ty mi dajesz? Link do uploadu? Ty mi daj link do zdjęcia a nie do uploadu
![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Zmieniłem jak powiedzieliście ii mam next problem
![]() Cytat Fatal error: Class Guitarist contains 1 abstract method and must therefore be declared abstract or implement the remaining methods (Musician::assignToBand) in /opt/lampp/htdocs/nauka/index.php on line 68 czyli -5 linijek to 63 linia:| sory ![]() Ten post edytował plej 7.06.2011, 09:43:28 |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Administratorzy Postów: 1 552 Pomógł: 211 Dołączył: 7.07.2009 Skąd: NJ ![]() |
Plej, zacznij czytać komunikaty. Masz zadeklarowaną metodę, której później nie implementujesz w klasie (assignToBand). Korzystasz z interfejsów, nie klas abstrakcyjnych.
Widzisz, w "lewych" książkach zawsze są błędy ![]()
Powód edycji: [Daiquiri]:
|
|
|
![]()
|
|
ehh no czytam komunikaty i tłumacze ale poprostu nie wiem co jest nie tak:/ ja dopiero nie wiem 3dni w obiektowym się bawie:/
ten ebook jest zły ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
To zacznij najpierw od teorii. Doczytaj do czego mogą służyć interfejsy, a potem zacznij klepać kod.
|
|
|
![]()
|
|
oka ale wiesz gdzie mogę sobie o tym poczytać? bo ja szukałem parę dni coś konkretnego i nie znalazłem może złe szukam:] ehh to php.. a obiektowe to jak narazie mnie dobija strasznie:D
|
|
|
![]()
|
|
W Internecie
![]() Wnioski: Twój błąd nr 2, była definicja, natomiast zabrakło implementacji ![]() Podstawa to czytanie ze zrozumieniem. |
|
|
![]()
|
|
spoko tak czytam z zrozumieniem ale i tak mi coś nie wchodzi może pora odpocząć o tego kompa na parę dni:)
wgl to mam ebooka dla zaawansowanych mimo że stary ale dla zaawansowanych:) może poczekam aż już będę w Polsce i kupie sobie książki od podstaw i najnowsze heh.. Dzięki za all:) |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2010 Skąd: Poniemieckie miasto przesiedleńców Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
generalnie powiem Ci szczerze, że wywal tę książkę do śmieci tylko Ci zamiesza w głowie i dopadnie Cię frustracja, przy kolejnych przykładach tam podanych...gdyby nie to, że też miałem ją w tej wersji, w której ty ją masz (elektroniczna, skany w formacie DjVu) to bym ją spalił, a tak szkoda kompa palić...
sory za to małe OT Ten post edytował olechafm 7.06.2011, 10:40:44 |
|
|
![]()
|
|
Spoko wywalę
![]() te książki sobie kupię : http://helion.pl/ksiazki/programowanie-obi...m?r_from=PHPOB3 i http://helion.pl/ksiazki/php-obiekty-wzorc...stra,phpob3.htm ale to za miesiąc jak już w Polsce będę. Chciałem przez też czas zdobyć solidną wiedzę a tu zamiast wiedzy mam zamęt w głowie he ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 125 Pomógł: 2 Dołączył: 8.10.2010 Skąd: Poniemieckie miasto przesiedleńców Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ta pierwsza Hasina Haydera też nie grzeszy zajebistością (klasa to to samo co obiekt (wicked sic!!!)) ale pozwoli Ci zrozumieć podstawowe założenia architektury aplikacji i MVC, a po drugim przeczytaniu też będziesz chciał ją spalić
![]() |
|
|
![]()
|
|
wiem wiem:) ale chodzi o zrozumienie tego:) reszta już powinna zrobić wprawa tak jak mi to poszło z strukturalnym:) czytałem książkę cały czas i nic:D dopiero jak zacząłem pisać jakieś skrypty wyszła ta wiedza:D:D
|
|
|
![]()
|
|
Prawda, że pierwsza pozycja nie jest może taka jak by się chciało, ale w sposób pobieżny może nakierować na pewne rozwiązania. Przyznam szczerze, że początek tylko przekartkowałam, bo kupiłam ją z racji zapotrzebowania na publikację o wzorcach projektowych. Z tego co widzę (zerknęłam z ciekawości!) to jest tam definicja klasy jako "szablonu obiektu". Olechafm, gdzie znajduje się zapis o tym, że klasa == obiekt
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 21.08.2025 - 12:49 |