![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
W jaki sposób mam zdebugować $_POST przy użyciu PHPStorm oraz XDEBUG? Próbuję na różne sposoby w ustawieniach HTTP Request lecz nie wiem jakie wpisać komendy w body request lub query. Ciężko znaleźć zwykły poradnik do obsługi $_POST. Mam plik index.php i wysyłam metodą POST username oraz hasło który trafia do pliku login.php.
-------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
uwaga, magia:
print_r($_POST); ![]() -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 249 Pomógł: 0 Dołączył: 22.12.2011 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
uwaga, magia: print_r($_POST); ![]() Wow ![]() ![]() Wystarczy tego sarkazmu. Ja się pytam jak mają wyglądać komendy do obsługi $_POST aby PHPStorm przesłał sobie sam te wartości podczas debugowania. A dla Pana proponuje zacząć od nauki języka polskiego a następnie zapoznać się z działem "Czytanie ze zrozumieniem" -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Hej, to nie ja chcialem zapobiegac atakom z USA poprzez stosowanie nazw tabel z polskimi znakami
![]() Dawno juz sie nie bawilem XDEBUGIEM, ale z tego co kojarze to nie bylo zadnych problemow z podgladem tych danych, wiec polecam jeszcze raz na spokojnie przerobienie tego $_POST to taka sama zmienna jak kazda inna. No chyba ze ja naprawde nie rozumiem co chcesz zrobić. -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
No chcę aby zmienna POST była przesłana przy pomocy PHPStorm i tam jest właśnie takie fajne magiczne ustawienie do tego lecz support wygląda na opisanie tylko okienek ustawien i z tego co wiem muszę podać jakieś wartości w okienku "Body Request" ale co tam wpisać i jak to za cholere nie wiem. Mogli by podać przykład i po kłopocie. Mam 3 pliki php index wysyła postem login i hasło do pliku login.php natomiast w pliku login mam link do members.php i w tych 2 ostatnich mam session start(); lecz bez przesłania postem nie jestem w stanie debugować members.php dlatego chcę aby PHPStorm zrobił to automatycznie i wtedy będę sobie debugował members.php
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 798 Pomógł: 307 Dołączył: 13.05.2009 Skąd: Gubin/Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Normalnie, ustawiasz sobie breakpoint, odpalasz skrypt i patrzysz w edytorze jakie dane się przesyłają. Jeżeli nie da się odpalić skryptu bezpośrednio, konfigurujesz xdebug remote, lub konfigurujesz sobie projekt i w nim ustawiasz xdebuga. Serio wszystko jest w dokumentacji.
|
|
|
![]()
|
|
Ja wiem jak działa xdebug. Ale nie wiem jak przesłać w PHPStorm zmienne metodą $_POST. W index.php muszę wysłać z html login i hasło do pliku login.php. Nie rozumiesz że aby zdebugować zmienne w pliku members.php muszę pierwsze wysłać postem do login.php a wtedy login przekazuje zmienne do members.php. Jak niby Twoim zdaniem mam użyć breakpoint na zmiennej która jest nie zdefiniowana?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 116 Pomógł: 33 Dołączył: 8.09.2014 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 139 Pomógł: 24 Dołączył: 12.05.2013 Skąd: Hamburg Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
$_POST jest zmienną globaną i zawsze jest do nie dostęp. xdebug też zawsze ją pokazuje. To bez znaczenia gdzie ustawisz breakpoint. Zawsze masz zmienną $_GLOBALS a w niej $_POST.
A to, czym zainicjujesz request to bez znaczenia. To z xdebug czy PHPStorm nie ma niczego wspólnego. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 178 Pomógł: 49 Dołączył: 16.04.2012 Skąd: Bytom Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Spróbuj w request body POSTa wstawić dokładnie to samo, co wstawiłbyś w query stringu przy używaniu GET.
Czyli np. Cytat login=test&password=secret Z tego co zrozumiałem xdebug tu chyba nie ma nic do tego, to po prostu konfiguracja phpstorma. |
|
|
![]()
|
|
a musisz wysyłać? może wystarczy dopisać
To działa ale nie do końca bo owszem pojawiła się zmienna POST której wcześniej nie było i jest ona zdefiniowana tak jak napisałeś lecz takie coś:
Już wyświetla $_POST->$_POST->['login']='jakislogin'br['haslo']='jakieshaslo' Czyli zmienna POST w zmiennej POST taki dublet i nie rozdziela stringa jako login i hasło. $_POST jest zmienną globaną i zawsze jest do nie dostęp. xdebug też zawsze ją pokazuje. To bez znaczenia gdzie ustawisz breakpoint. Zawsze masz zmienną $_GLOBALS a w niej $_POST. A to, czym zainicjujesz request to bez znaczenia. To z xdebug czy PHPStorm nie ma niczego wspólnego. Niestety XDEBUG w PHPStorm nie pokazuje $_POST jeśli jej nie nasłuchuje lub zainicjuje zawsze wyświetla $_SERVER. Spróbuj w request body POSTa wstawić dokładnie to samo, co wstawiłbyś w query stringu przy używaniu GET. Czyli np. Z tego co zrozumiałem xdebug tu chyba nie ma nic do tego, to po prostu konfiguracja phpstorma. Niestety nie działają te polecenia ![]() Tak dokładnie zrozumiałeś jak działa phpstorm ale wygląda że on nie widzi żadnego POST bo nie wiem jak to skonfigurować. Ten post edytował MESSIAH :) 9.07.2015, 20:24:13 -------------------- TERA TRYBI.pl
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 19:23 |