![]() |
![]() ![]() |
![]() |
-tyfuz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Slabo sie znam w ogole na programowaniu. Przez noc wypocilem skrypcik pobierajacy mi nazwy plikow z foldera i przerabiajacy je na linki.
Skrypt sam w sobie dziala, lecz przy probie podlaczenia go do szablonu, linki w ogole sie nie wyswietlaja (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) skrypt
komenda do include
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie masz średnika za include
sprawdżźczy pliki są w tym samym folderze Ten post edytował kadlub 4.02.2011, 11:57:44 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
średnik w tym przypadku ma znaczenie czysto estetyczne.
jesteś w 100% pewien, że skrypt nie wychodzi na exit? nie podałeś całego kodu, więc nie można tego stwiedzić... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 548 Pomógł: 105 Dołączył: 4.06.2010 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ja je zawsze stawiam później się coś dopisze i masz babo placek trzeba szukać
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 260 Pomógł: 41 Dołączył: 6.04.2009 Skąd: Gdańsk/okolice Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
masz absolutną rację, że warto je stawiać zawsze. Ale to nie jest tutaj przyczyną błędu (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
|
|
|
-tyfuz- |
![]()
|
Goście ![]() |
kod szablonu
inne elementy sie wyswietlają, np. lewa czy srodek z tekstem. Wydaje mi sie, ze cos musi byc nie tak z samym skryptem (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
-tyfuz- |
![]()
|
Goście ![]() |
zapomnialem napisac - gdy nie ma linijki wyłączającej komunikaty o błędach, to wyświetla się tylko komunikat z błędem.
pliki w folderze na pewno są, a to co podałem, to jest cały kod skryptu. |
|
|
![]()
|
|
pozbywanie się błędów przez wyłączanie ich wyświetlania jest raczej kiepskim pomysłem.
u mnie Twój kod działa. w foreach z glob zrób sobie jakieś echo i zobacz, czy on w ogóle iteruje Ci przez jakiekolwiek pliki. Kod $praw = array(6=>$link); a gdzie masz zdefiniowane $link?
Ten post edytował osl 4.02.2011, 12:36:26 |
|
|
-tyfuz- |
![]()
|
Goście ![]() |
inaczej:
gdy wywalam i odpalam plik prawe.php ( z tym skryptem) wszystko dziala prawidlowo -> wyswietlaja mi sie linki. ta linijka jest przyczyna bledu a konkretnie $link, ktory jest okreslony pozniej przez basename jest to po to, gdyz chcialem rozpoczac indeksowanie od 6 gdyz po lewej stronie beda linki i one beda miec wartosci od 0-6 po srodku (srodek.php) jest skrypt (notabene nie moj i on dziala (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) ) ktory te wszystkie linki zbiera i wyswietla konkretna zawartosc i analizujac sytuacje doszedlem do wniosku ze indeksy nie moga sie powtarzac. probowalem zrobic indeksowanie >6 jakos inaczej, by nie bylo bledu, ale wtedy w ogole nie chcialo dzialac, wiec wybralem mniejsze zlo |
|
|
![]()
|
|
a nie łatwiej po prostu
Kod $i=6; a w pętli Kod $praw[$i++]=$link; najbardziej łopatologicznie jak się da. pomijam fakt, że możesz to wszystko zmieścić w jednej pętli. |
|
|
-tyfuz- |
![]()
|
Goście ![]() |
rzeczywiście łatwiej, na to nie wpadłem ;d
tylko, że ciągle pozostaje poprzedni, najważniejszy problem - linki nie wyswietlaja sie w szablonie:( |
|
|
![]()
|
|
wrzuć sobie var_dump z $add_site na początku swojego skryptu, być może ta zmienna jest gdzieś nadpisywana.
|
|
|
-tyfuz- |
![]()
|
Goście ![]() |
chyba juz wiem z czym jest problem!
wykorzystalem to var_dump() tylko ze gdy robilem od add_site to w szablonie zwracal mi wartosc add_site (true) w manualu znalazlem ze mozna tym sprawdzic tablice. Otoz dzieje sie cos takiego: gdy odpalam plik prawe.php wszystko dziala prawidlowo, tablica zawiera odpowiednie wartosci natomiast gdy probuje odpalic skrypt z szablonu, tablica jest pusta! teraz nastepuje pytanie, dlaczego czysci mi tablice przy probie odpalenia z szablonu? |
|
|
-tyfuz- |
![]()
|
Goście ![]() |
Problem rozwiązany!!!
problem powodowal zla sciezka do folderu o tyle to dziwne, ze po poprawieniu za to ten sam problem sie pojawil przy odpalaniu samego pliku prawe.php za to w szablonie jest ok! bylo: Kod glob('../art/*.html') teraz jest Kod glob('art/*.html') Dzieki wszystkim za pomoc i podpowiedzi! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 11:57 |