![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
Witam ponownie życząc przyjemnego piątunia (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) krótkie pytanie - patrzyłem po manualu i nie znalazłem, mam sobie co takiego:
jak widac chce zobaczyc czy w tablicy wystepuje znak - nie zmienna - i nie wiam jak to zrobic - chodzi o to zeby sprawdzic czy przynajmniej jeden adres mailowy znajduje sie w tablicy, czyli wyszukac "małpy" |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Sprawdź adres za pomocą filter_var
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 651 Pomógł: 3 Dołączył: 31.01.2011 Skąd: Warszawa Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
ok, ale za pomoca filter_var sprawdze czy email jest poprawny, a co w przypadku kiedy mam w tablicy, ktora jest teoretycznie pusta jakis BOM? nie ma opcji zeby znalezc w strinach znajdujacych sie w tablicy jeden znak? wtedy wiadomo czy w tablicy w ogole jest uzyty? cos jak strstr tyle ze w tablicy
Ten post edytował shpaque 15.12.2017, 13:50:40 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 6 380 Pomógł: 1116 Dołączył: 30.08.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Stristr i podobne. To jak wyglada tablica którą przeszukujesz?
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 879 Pomógł: 230 Dołączył: 20.03.2005 Skąd: Będzin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
użyj preg_match(), otrzymasz informacje czy w ciągu znaków znajduje się wybrany przez Ciebie znak.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
@Tomplus do tak prostego zadania wystarczy naprawde
http://php.net/manual/en/function.strpos.php |
|
|
![]()
|
|
preg_math() nie ma znaczenia czy szuka w stringach znajdujacych sie w tablicy czy nie?
bo inaczej musialbym zrobic odwrotnie:
generalnie wyglada to tak, eamile jesli sa, znajduja sie w tablicy w postaci stronga: "email1@cos.com,email2@cos.com,email3@cos.com" wiec i tak musze go explodowac zeby zrobic arraya tylko wtedy sprawdzac czy tak jak pisalem wysej strstr |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
no i w czym problem czy zrobisz explode wczesniej czy pozniej? Efekt ten sam. Nie liczac rzecz jasna faktu, ze przy takim tekscie
email1@cos.com,blabla,blabla twoje $u bedzie zawierac nadal 3 |
|
|
![]()
|
|
@nospor, ale strpos szuka tylk ow stringu? czy w stringach w w tablicy tez?
to jest zabezpieczone wczesniej bo formularz nie pusci nic innego niz prawidlowy i zweryfikowany email, wiec w tym arrayu moga byc tylko maile albo jakies ukryte znaki; juz dziala to co napisalem powyzej - dzieki - do zamkniecia. |
|
|
![]()
|
|
Czyli lepiej by było zrobić explode i na wynikowej tablicy filter_var tak jak pisałem na początku. Coś dziwny ten walidator skoro taki wynik przepuszcza.
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 24.08.2025 - 13:43 |