![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Mam problem z petla foreach, otórz wykonuje mi sie tylko RAZ.... a powinna wiecej.
Kod ten ma sluzyc do zapisu w bazie danych zamowienia, ikazdy zamowiony produkt powinien byc zapisany w odzielnym rekordzie tabeli. gdy zamowie np.3 produkty zapisuje tylko 1, ten pierwszy... Uzywalem juz nieml identycznej petli do wyswietlenia zawartosci kosza i wszytsko bylo OK, tu jednak petla wykonuje sie raz i w nastepnej iteracji zapyatnie do bazy nie daje wyniku... czy cos jest nie tak z kodem ![]() foreach( $HTTP_SESSION_VARS['koszyk'] as $idprod => $ilosc1 ) { $dane=pobierz_dane_produktu($idprod); $zapytanie = "delete from produkty_zamowione where idzamowienia = '$idzam' and idprod = '$idprod'"; $wynik = mysql_query($zapytanie); $nazwa=$dane['nazwa']; $cena=$dane['Cena']; $stan='przyjeto'; $zapytanie = "insert into produkty_zamowione (idzamowienia, idklienta, idprod, nazwa, cena_produktu, ilosc, stan_zamowienia) VALUES('$idzam','$idklienta','$idprod', '$nazwa' , '$cena' , '$ilosc1','$stan')"; $wynik = mysql_query($zapytanie); if(!$wynik) echo'niezapisano<br>'; else echo'zapisano pomyslnie<br>'; } przykaldowy wynik kodu dla 3 produktow; zapisano pomyslnie niezapisano niezapisano w bazie zapisuje sie tylko 1 rekord, ten ktory sie wykonal.... a co zreszta? ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
Sprawdź może tablicę $HTTP_SESSION_VARS['koszyk'] print_r(); - myślę że tu może być problem. Więcej z tego kodu nie da się odczytać - używaj BBcode do tego przeznaczony! Pozdrawiam! -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
skorzystam z topicu o petli:)
jak zrobc aby foreach nie wypisywala pierwszej lub ktorejs tam wartosci z tablicy? -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Przyjaciele php.pl Postów: 2 605 Pomógł: 96 Dołączył: 22.10.2004 Skąd: UK Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Cytat(AxZx @ 2005-03-20 13:25:18) skorzystam z topicu o petli:) jak zrobc aby foreach nie wypisywala pierwszej lub ktorejs tam wartosci z tablicy?
I powinno nie wyświetlić 2 elementu tablicy czyli 'trzy'. Pozdrawiam! Ten post edytował scarface 20.03.2005, 14:53:41 -------------------- Najczęstsze błędy | Jak poprawnie zadać pytanie? | Serwer PHP - od czego zacząć?
SQL Injection | Hashowanie haseł | Jak działają sesje, przykłady ___ The world is yours ... |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 11 Pomógł: 0 Dołączył: 11.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Dzieki Scarface sprawdze ta tablice... a co to jest BBcode?
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 385 Pomógł: 55 Dołączył: 1.03.2005 Skąd: śląsk Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
przyklad BBcode [php]
![]() przyciski tagow tam masz guziczek php kliknij go zanim wkleisz jakis kod php a na koniec kliknij drugi raz aby zamknac go Ten post edytował AxZx 20.03.2005, 21:45:03 -------------------- aplikacje internetowe | Symfony
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
to sie ja tez podczepie
mam tablice np z 30 elementami, jak zrobic tak aby przy uzyciu petli np foreach mozna bylo wyswietlic menu rozwiajne (element formularza z <option>). dziekuje za odp |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Przykładowo:
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 4 Pomógł: 0 Dołączył: 20.03.2005 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
ok to teraz takie cos... mam taki kod (tak sam jak wyzej tylko inne zmienne
![]()
i chodzi mi o to zeby przesalc wybrana opcje do nastepnej czesci formularza i ja tam przykladowo wyswietlic poleceniem echo, how to ? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 36 557 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 ![]() |
Nadaj dla selecta name, np. name="sel". Potem po wyslaniu formularza odwolujesz się do tego poprzez $_POST['sel'].Będziesz miał wartość z opcji. Jak będziesz chial miec ten tekst to $glowne[$_POST['sel']], i juz
-------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 1 566 Pomógł: 37 Dołączył: 14.05.2003 Skąd: Kraków ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
nie, $_POST['cos'] sluzy do odebrania wartości pola formularza. Pole nazywa się cos, czyli np. <input name="cos" ... >
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
no tak. zeby dobrac sie do wartości musisz wyswietlic wartość twojej tablicy z tego indexu czyli
edit: albo w <option zamiast value="$index" daj value="$danie" Ten post edytował nospor 21.03.2005, 14:03:17 -------------------- "Myśl, myśl, myśl..." - Kubuś Puchatek || "Manual, manual, manual..." - Kubuś Programista "Szukaj, szukaj, szukaj..." - Kubuś Odkrywca || "Debuguj, debuguj, debuguj..." - Kubuś Developer |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 10:23 |