Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

4 Stron V  < 1 2 3 4 >  
Reply to this topicStart new topic
> PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty, Czyli najlepsza książka na początek
230005

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cytat
nie nadaje się natomiast dla programistów, bo czas włożony w przeczytanie książki i oduczenie się nieprzystających do rzeczywistości technik jest dłuższy niż wzięcie się za coś mniej archaicznego, a bardziej ambitnego!

Cóż, ja tam nie pamiętam żeby się czegoś oduczał po przeczytaniu tej książki. Po jej lekturze myślałem, że tak się koduje, jak kupiłem php5 zaawansowane programowanie, odkryłem że jednak nie (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) i zacząłem to robić zgodnie ze standardami. Książka jest dobra dla początkujących, bo uczy co i jak, a po bardziej zaawansowaną naukę trzeba sięgnąć gdzie indziej. Pokaż mi książkę, która pokrywa tak wiele zagadnień, a nie uczy podobnych złych nawyków jak ta. Jest dobra w swojej klasie - i tyle. I wcale nie jest dobra tylko dla hobbystów - jest ok dla każdego kto zaczyna swoją przygodę z php.
Go to the top of the page
+Quote Post
kaneda

-----

Witam wszystkich,
proszę o pomoc, w najbliższej przyszłości chciałbym stworzyć stronkę w necie z filmikami online itp. ogólnie rozrywka, obecnie ćwiczę się w HTML'u zamierzam jeszcze ruszyć CSS'a (jakieś kursy znalezione na necie za free). Planuję zakup książki i teraz pytanie co mam kupić? Rozumiem, że w przyszłości na pewno przyda mi się znajomość PHP oraz SQL'a, do czego w ogóle jest potrzebny SQL, czy mam się uczyć SQL'a czy może MySQL?

Może coś z tego:

PHP6 i MySQL 5. Dynamiczne strony WWW. Szybki start

PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty. Wydanie trzecie

PHP i MySQL. Wprowadzenie. Wydanie II

A może coś innego??

W sumie przydałyby mi się jakieś ćwiczenia (też chyba)...

Pozdrawiam (sorry za powtarzanie się, ale jutro już chcę coś kupić)

Ten post edytował kaneda 23.09.2009, 19:03:57
+Quote Post
Berg

-----

Cytat(kaneda @ 23.09.2009, 20:03:43 ) *
Witam wszystkich,
proszę o pomoc, w najbliższej przyszłości chciałbym stworzyć stronkę w necie z filmikami online itp. ogólnie rozrywka, obecnie ćwiczę się w HTML'u zamierzam jeszcze ruszyć CSS'a (jakieś kursy znalezione na necie za free). Planuję zakup książki i teraz pytanie co mam kupić? Rozumiem, że w przyszłości na pewno przyda mi się znajomość PHP oraz SQL'a, do czego w ogóle jest potrzebny SQL, czy mam się uczyć SQL'a czy może MySQL?

Po co dublujesz posty? Jeden z pewnością wystarcza...
Ja osobiście uczyłem się z Vademecum profesjonalisty i nie narzekam. Oczywiście sama książka to nie wszystko, potrzeba do tego manuala i sporo googlowania.
PS: Sprawdź czym jest SQL a czym jest MYSQL zamiast zadasz pytanie czego się uczyć (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)
+Quote Post
MateuszS

-----

Vademecum jest dobre ale do dzialu z Obiektowym. Obiektowy jest tam tak slabo wytlumaczony ze praktycznie mogli by go tam nawet nie dawac. Nie da sie nic zrozumiec. Pisano ten dzial chyba dla tych ktorzy znaja OOP a chca tylko sobie przypomniec. Poza tym duzo bledow (nie trzymanie sie standardow)
+Quote Post
vokiel

-----

Widzę, że prawie każdy ma tu jakieś doświadczenia z tą książką (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jedni bardziej pozytywne, inni mniej.

Ja mam raczej pozytywne, w moim wydaniu, to był punkt startu. Wg mnie dobrym określeniem do tej książki byłoby "rozwinięcia manuala". Takie książki są dobre na start, dają obszerny przegląd możliwości języka, wszystko od początku, dokładnie. Jak się przeczyta taką książkę od deski do deski, to później w trakcie programowania, nawet gdy się nie pamięta nazw wszystkich funkcji gdzieś tam w głowie świta, że coś takiego było, wystarczy tylko to odnaleźć. Rzadziej się wynajduje koło na nowo (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
cyngiel

-----

Też uczyłem się z tej książki i zdecydowanie mogę polecić wszystkim początkującym w tematyce PHP, dużo lepsza niż jakikolwiek kurs internetowy
+Quote Post
mackowiak

-----

no wlasnie.mam wydanie III. sytuacja u mnie jest troche skomplikowana, bo zabieralem sie za studia IT troche na raty, ale jednak w koncu zdecydowalem, ze pojde w tym kierunku.wobec tego chcialbym profesjonalnie podejsc do problemu projektowania serwisow internetowych i wyzbyc sie bledow w strukturze kodu.skoro bardziej doswiadczeni czlonkowie forum tak po tej ksiazce "jada" -a jednoczesnie pisza , ze trudno bez niej zaczac.mam rowniez php5 marcina lisa oraz te
http://helion.pl/ksiazki/phappo.htm ksiazke.nie bardzo mam czas zeby googlac codziennie bo niestety mam powalona prace i szukam jak najszybszej sciezki zapoznania sie ze standardami jak i nauki profesjonalnego programowania obiektowego (na uniwerku zanim przerwalem studia troche nas meczyli z asp.net i vb , ale poziom na zaocznych w uk byl zaden (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) a do tego o obiektowym to mowy nie bylo).
szczerze mowiac jestem w kropce :/

EDIT:
no wlasnie przejrzalem rowniez watek o kursach online , ale nie do konca wiem od ktorego ewentualnie zaczac.chcialbym jak juz wspomnialem wczesniej ja najszybciej wejsc na sciezke dobrego, profesjonalnego projektowania.
pozdrawiam

Ten post edytował mackowiak 2.11.2009, 23:18:43
+Quote Post
skowron-line

-----

Dla wszystkich zainteresowanych 4 wydaniem tej książki dziś ( 16.11.2009 ) jest promocja 30% http://helion.pl/ksiazki/phmsv4.htm
+Quote Post
ShadowD

-----

Posiadam wydanie III, może ktoś jest w stanie podać mi różnice między tymi dwoma wydaniami?
+Quote Post
ewaslawek5

-----

Ja posiadam wydanie drugie i widzę że od trzeciego różni się paroma poprawionymi tematami. W drugiej np. była literówka w połączeniu z bazą MySQL, przysporzyło mi to trochę problemów, mimo wszystko cenię tą książkę i uważam ją za lekturę obowiązkową...
+Quote Post
emtiej

-----

Książka dobra jak na początek, bardzo mało o programowaniu obiektowym, wszystkie przykłady bazują praktycznie na funkcjach, tylko forum jest tworzone przez autora w języku obiektowym, na CD wszystkie przykłady, błędy są gdzie niegdzie w kodach, dużo się z niej nauczyłem, mam jeszczę tajniki programowania PHP5 i właśnie zaczynam ją czytać.
+Quote Post
rafalw

-----

imho ksiazka ideelanie tlumaczy podstawy php, deklaracje funkcji, tablic, pentli itp itd. Swietnie sie czyta ale do polowy, te przyklady z drugiej polowy ksiazki mozna sobei odpuscic (IMG:style_emoticons/default/winksmiley.jpg)
+Quote Post
Groszek_6

-----

Posiadam tą książkę stosunkowo niedługo i już mam pewne problemy (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif)
Chodzi oczywiście o 'Vademecum Profesjonalisty'.
Kody przepisane żywcem z książki nie chcą się kompilować, nawet te z dołączonej płyty nie działają (IMG:style_emoticons/default/worriedsmiley.gif)

Pozdrawiam
+Quote Post
-=Peter=-

-----

Nie dziwne, że nie chcą się kompilować, bo php jest językiem interpretowanym, a nie kompilowanym.

A tak pozatym: błędy w listingach są w niemalże każdej książce, nie chodzi o to aby przepisać czy skopiować kod z listingu, jak zawiera on błędy to czytelnik zacznie bardziej myśleć i analizować, co mu wyjdzie tylko na dobre (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
Groszek_6

-----

Cytat(-=Peter=- @ 3.01.2010, 19:09:52 ) *
Nie dziwne, że nie chcą się kompilować, bo php jest językiem interpretowanym, a nie kompilowanym.

Fakt, mój błąd, przyzwyczajenia ze szkoły (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif)
A co do błędów - jest ich pare i tu przyznam rację, że doszukiwanie się ich wychodzi na dobre.
Ogólnie książka bardzo obszerna i treściwa.

Pozdrawiam
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

A tak pozatym: błędy w listingach są w niemalże każdej książce, nie chodzi o to aby przepisać czy skopiować kod z listingu, jak zawiera on błędy to czytelnik zacznie bardziej myśleć i analizować, co mu wyjdzie tylko na dobre (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)

Dość odważna teoria. To tak jakbyś kupił samochód, który okazałby się uszkodzony - cieszyłbyś się, że możesz sobie przy nim pogrzebać i nauczyć się nieco mechaniki pojazdowej?
+Quote Post
mike

Grupa: Przyjaciele php.pl

-----

Jak czytam takie głupoty to przypomina mi się kabaret Tey.
Jeśli w traktorze jedno koło jest zepsute, to trzeba mówić, że aż trzy są dobre.
+Quote Post
-=Peter=-

-----

Cytat(phpion @ 4.01.2010, 08:21:36 ) *
Dość odważna teoria. To tak jakbyś kupił samochód, który okazałby się uszkodzony - cieszyłbyś się, że możesz sobie przy nim pogrzebać i nauczyć się nieco mechaniki pojazdowej?

Nie, bo kupując samochód mam inny cel niż naukę mechaniki pojazdowej - więc Twój przykład jest nietrafny. W przypadku nabycia książki, cel to nauczenie się danego języka/technologii (chyba że kupujesz dla samego czytania i uruchomienia przykładów), który można osiągnąć m. in. poprzez odpowiednie studiowanie listingów. Jeśli wiemy, że niektóre listingi mają błędy, to nijako zmuszeni jesteśmy do większej analizy każdego przykładowego kodu i musimy dać więcej od siebie. Przeczytałem trochę książek o programowaniu i nigdy nie miałem wielkich problemów z tym, że dany listing jest błędny lub niekompletny.

Ale nie odbierajcie tego tak, że wg mnie im więcej błędów w listingach tym lepiej, bo to przegięcie w drugą stronę. Moim zdaniem umiarkowana liczba błędów w przykładach nie przeszkadza w "procesie" nauki, chociaż niekiedy powoduje mniejsze lub większe sfrustrowanie (IMG:style_emoticons/default/tongue.gif)

PS. oczywiście to jest tylko moje subiektywne odczucie.

Koniec offtopicu z mojej strony (IMG:style_emoticons/default/smile.gif)
+Quote Post
phpion

Grupa: Moderatorzy

No to odbiję piłeczkę: kupujesz książkę do nauki języka angielskiego i masz tam zdanie "I am do my homework now". Ucieszysz się "o ale fajnie, mogę sobie poprawić błędy, muszę być czujny!"? Przecież kupiłeś ją by się nauczyć języka więc wyłapywanie błędów powinno Cię radować.
+Quote Post
Groszek_6

-----

No to widzę, że koledzy szalejecie (IMG:style_emoticons/default/cool.gif)
Ogólnie jakiś strasznych błędów to tam jeszcze nie znalazłem, wszystko jest dla ludzi i robione przez ludzi.
Z resztą prawa do pomyłek są zastrzeżone (IMG:style_emoticons/default/wstydnis.gif)

A tak do tematu:
Według opinii innych czytelników, nie tylko z tego forum, książka jest na prawdę warta zachodu, więc polecam.
i (IMG:style_emoticons/default/guitar.gif)

Pozdrowienia
+Quote Post

4 Stron V  < 1 2 3 4 >
Reply to this topicStart new topic
2 Użytkowników czyta ten temat (2 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Aktualny czas: 16.02.2026 - 12:05