![]() |
![]() ![]() |
![]() |
--Kuujo-- |
![]() ![]()
|
Goście ![]() |
Problem wygląda w ten sposób:
W test.php mam:
W index.php mam: <?php
?> I po wejściu na index.php wyświetla się $wartosc, a chciałbym, żeby się wyświetlało cos.... Jak to zrobić? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 467 Pomógł: 39 Dołączył: 7.11.2010 Skąd: Raz tu, raz tam Ostrzeżenie: (30%) ![]() ![]() |
|
|
|
--Kuujo-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Tak.. uprościłem to specjalnie, żeby problem był jasny. Chodzi o to, że na stronie zrobiłem system template'ów i kod wygląda na przykład w taki sposób:
$content = replace_keywords(get_file_contents('main.tpl')); w main.tpl jest template strony głównej, który zawiera cały kod xhtml, a replace_keywords to funkcja, która zamienia moje słowa kluczowe na wartości zrozumiałe dla php.. tylko, że właśnie zamiast wyświetlać wartości wyświetla mi nazwy tych wartości i nie wiem co robię źle. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
|
|
|
--kuujo-- |
![]()
|
Goście ![]() |
ooo, to pomogło, dzięki! Teraz mam pytanie, czy taka metoda jest dobra, czy może powinienem zupełnie inaczej do tego podejść? Bo gdzieś wcześniej mi się obiło o uszy, że tego eval'a lepiej nie stosować, ale jeszcze wtedy nie wiedziałem, że on jest do tego właśnie.
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 319 Pomógł: 118 Dołączył: 26.11.2003 Skąd: Lublin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
nie korzystaj z eval. Zamiast brać się za swój system szablonów, naucz się jakiegoś gotowego, poznasz zasadę działania (np. Smarty).
|
|
|
--Kuujo-- |
![]()
|
Goście ![]() |
Zawsze korzystam ze Smarty i pewnie będę korzystał, ale tym razem, dla samej nauki i satysfakcji chciałem zrobić własny system. Poza tym, przeważnie moje projekty nie potrzebują większości funkcji, które oferuje Smarty, chciałbym mieć coś swojego co jest lekkie i prostsze.
No to już wiem, żeby nie używać eval. W takim razie w jaki sposób? Spotkałem się z czymś takim:
Czy to jest lepszym rozwiązaniem? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 353 Pomógł: 50 Dołączył: 28.07.2005 Skąd: Łaziska Górne Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
http://stackoverflow.com/questions/951373/...val-evil-in-php
Z tego co się orientuję to u Ciebie niema nic od usera. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 182 Pomógł: 115 Dołączył: 4.03.2009 Skąd: Myszków Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Smarty to akurat nie jest dobry przykład, a nawet jeden z gorszych. Lepiej zastosować jakiś OPT, Twig czy PHPTAL. Szczególnie zainteresuj się Twigiem - z tego co pamiętam jest obecnie najszybszy.
|
|
|
--kuujo-- |
![]()
|
Goście ![]() |
No raczej nie będzie nic od usera, no to już wiem jak to zrobić.
Dzięki za pomoc (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 23.08.2025 - 09:46 |