![]() ![]() |
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 Pomógł: 0 Dołączył: 30.08.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Witam serdecznie.
Potrzebuję zrobić formularz kontaktowy z auto-odpowiedzią na maila tej osoby, która wypełniła formularz. Jestem nogą w php ... więc proszę o wyrozumiałość. Formularz sam w sobie już zrobiłam, wysyła maile do mnie, ale jeszcze potrzebuje coś ala autoresponder, poniżej kod php: <?php include ('ustawienia.php'); ob_start(); include('formularz.php'); $formularz = ob_get_contents(); ob_end_clean(); function wyswietl_forme($komunikat='') { global $formularz; $do_zmiany = array( '#komunikat#', '#strona#', '#nick#', '#mail#', '#temat#', '#tresc#' ); $zmien_na = array( $komunikat, $_SERVER['REQUEST_URI'], $_POST['nick'], $_POST['mail'], $_POST['temat'], $_POST['tresc'] ); $formularz = str_replace ( $do_zmiany, $zmien_na, $formularz); return $formularz; } function waliduj() { global $komunikat; global $valid; if( $valid['nick'] > 0 ) { if(strlen($_POST['nick']) < $valid['nick'] ){ $walidacja['nick'] = $komunikat['nick']; } } if( $valid['mail'] == 1 ) { if(!filter_var($_POST['mail'],FILTER_VALIDATE_EMAIL)) { $walidacja['mail'] = $komunikat['mail']; } } if( $valid['temat'] > 0 ) { if(strlen($_POST['temat']) < $valid['temat'] ){ $walidacja['temat'] = $komunikat['temat']; } } if( $valid['tresc'] > 0 ) { if(strlen($_POST['tresc']) < $valid['tresc'] ){ $walidacja['tresc'] = $komunikat['tresc']; } } if(empty($walidacja)) { return 'true'; }else{ return $walidacja; } } // Działanie if (($_SERVER['REQUEST_METHOD'] == 'POST')) {// wejście postem $walidacja = waliduj(); if ($walidacja == 'true'){ //poprawnie wypełniony formularz if(mail($adres_odbiorcy,"=?UTF-8?B?".base64_encode($_POST['temat'])."?=",'<p>Od: <b>'.$_POST['nick'].'</b></p><pre>'.$_POST['tresc'].'</pre>','From:'.$_POST['mail']."\r\nContent-Type: text/html; charset=utf-8")){ //sukces print ' <div id="sukces"> <p>'.$komunikat['sukces'].'</p> </div> '; }else{ //bląd serwera print ' <div id="blad"> <p>'.$komunikat['fail'].'</p> </div> '; print wyswietl_forme(); } }else{ //błędna walidacja $blad_walidacji = $walidacja; $blad_walidacji = ' <div id="blad"> <p>'.$komunikat['blad'].'</p> <ul> '; foreach ($walidacja as $wpis) { $blad_walidacji .= '<li>'.$wpis.'</li>'; } $blad_walidacji .= ' </ul> </div> '; print wyswietl_forme($blad_walidacji); } }else{ // nowe wejście print wyswietl_forme(); } ?> co i gdzie muszę dodać żeby mail wysyłał się do nadawcy wiadomości? Z góry dziękuje za pomoc! |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Moderatorzy Postów: 36 561 Pomógł: 6315 Dołączył: 27.12.2004 |
1) Uzywaj BBCODE
2) To chyba logiczne, ze zamiast $adres_odbiorcy masz wstawic adres na jaki chcesz wyslac maila.... |
|
|
|
| --lolcia:)-- |
|
|
Goście |
tak zgadza się, tylko ja chce wysłać na początku ze strony poprzez formularz, maila do mnie i automatycznie auto-odpowiedź do nadawcy, który wypełnił formularz, np o treści , "dziękujemy za wysłanie wiadomości ..." na JEGO maila, żeby ta odpowiedź przyszła
|
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
Jeśli ktoś wysyła do Ciebie maila to podaje również swojego ty go pobierasz i wstawiasz do 2 formularza, który jest ukryty. Treść która ma zostać wysłana automatycznie jest w value=" ".
|
|
|
|
|
|
|
@kujo nie wiem co piles ale pij mniej (IMG:style_emoticons/default/wink.gif)
@lolcia no to robisz drugi mail() tylko ze podajesz adres do kogo i tresc dziekujemy. Przeciez raz juz korzystasz z mail() wiec naprawde nikt ci nie broni skorzystac drugi raz. |
|
|
|
|
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 324 Pomógł: 27 Dołączył: 21.07.2013 Ostrzeżenie: (0%)
|
@nospor dokładnie mi o to chodziło:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Goście |
ale w tym samym pliku?
czyli jak mam rozumieć będzie: Kod [...] if(mail($adres_odbiorcy,"=?UTF-8?B?".base64_encode($_POST['temat'])."?=",'<p>Od: <b>'.$_POST['nick'].'</b></p><pre>'.$_POST['tresc'].'</pre>','From:'.$_POST['mail']."\r\nContent-Type: text/html; charset=utf-8")){ //sukces if(mail($mail,"=?UTF-8?B?".base64_encode "Potwierdzenie wyslania......", "dziękujemy ...", "Content-type: text/plain; charset=utf-8\n"From:'.$_POST['mail']."\r\nContent-Type: text/html; charset=utf-8")){ //sukces [...] tak?? czy jak zapisać daną treść do wysyłki? Przepraszam, ale jestem zielona w temacie php (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) dlatego proszę o pomoc (IMG:style_emoticons/default/sad.gif) |
|
|
|
|
|
Goście |
Nikt nie pomoże?(IMG:style_emoticons/default/sad.gif) proszę o pomoc (IMG:style_emoticons/default/sad.gif)
|
|
|
|
|
|
|
|
1. Załóż konto.
2.Pobierasz np. z pierwszego formularza czyjś adres e mail. 3. Adres ten wstawiasz do zmiennej Kod $email = $_POST['emali'] 4. Robisz 2 formularz (niewidoczny) Kod <form method= post action=mailto: $email> <input type=hidden value=$tresc name=tresc> </form> 5. W zmiennej $tresc trzymasz odwiedź. Kod $tresc= "to jest odpowiedz domyślna"; Nie wiem czy to będzie działać, ale powinno. |
|
|
|
|
|
|
@kujol cos ty sie tego formularza drugiego uczepil.... toz juz ci mowilem - pij mniej.....
Odpowiedzia jest drugi mail zaraz po pierwszym mail. Na grzyba ci drugi formularz :/ |
|
|
|
|
|
|
|
Cytat pij mniej (IMG:style_emoticons/default/facepalmxd.gif) Chyba tak zrobię (IMG:style_emoticons/default/wink.gif) Żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tutaj (IMG:style_emoticons/default/smile.gif) Jak zrobić coś takiego, że po wejściu na stronę wyskakuje mi jakieś okienko? (reklama) które lata za mną cały czas do puki go nie zamknę. |
|
|
|
![]() ![]() |
|
Aktualny czas: 23.12.2025 - 06:46 |