![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
witam,
mam formularz na stronie i min. takie opcje do wyboru: itd. Wybierając z listy rozwijanej np. sprzedaż mieszkania chcę pokazywać inne pola formularza niż przy opcji kupno mieszkania. Piszę coś takiego: ale to nie działa proszę o radę |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
Po pierwsze to nie ma prawa ci zadziałałać
Kod echo "<select name="typ">"; echo "<option value="sp">SPRZEDAZ_MIESZKANIA</option>"; echo "<option value="km">KUPNO_MIESZKANIA</option>"; jak już to Kod echo '<select name="typ">'; //itd Po drugie używaj tablic superglobalnych $_POST['typ'] jeżeli wysyłasz dane formularza postem. Nie działa ci bo pewnie masz wyłączone register_globals na serwerze. Ten post edytował wookieb 27.08.2008, 20:39:33 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 63 Pomógł: 0 Dołączył: 29.03.2005 Ostrzeżenie: (10%) ![]() ![]() |
nic mi nie wychodzi
![]() może ktoś inny ma jakiś pomysł? |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Moderatorzy Postów: 8 989 Pomógł: 1550 Dołączył: 8.08.2008 Skąd: Słupsk/Gdańsk ![]() |
nic mi nie wychodzi ![]() To idź do mamusi... Może być opisała problem CO i JAk nie wychozdi. Przecież podałem ci rozwiązanie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
nie wiem jak zadeklarować zmienne z listy select żeby po wybraniu jakiegoś elementu odkryły potrzebną linijkę formularza.
|
|
|
![]()
|
|
.... jeżeli po tym "zaprowadzeni za rączke" nie dasz rady to ja już nie wiem jak przemawiać do ludzi...
Kod <form action="strona.php" method="post"> <select name="typ"> <option value="sp">SPRZEDAZ_MIESZKANIA</option> <option value="km">KUPNO_MIESZKANIA</option> </select> <input type="submit" value="wyślij"> </form> i potem w php Kod switch($_POST['typ'])
{ case 'sp': // co chcesz break; case 'km': // co chcesz break; } -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dzięki za wyrozumiałość, ale mam jeszcze jedno pytanie
dodatkowe pola w formularzu mają się pojawiać po wybraniu selecta, czyli select musi reagować na ruch i pokazywać odpowiednie dodatkowe pola które znajdują się niżej |
|
|
![]()
|
|
Przedrostek tematu mówi o php a nie o js
To o czym mówisz robi sie w JS Kod <select onchange="zmien(this)" name="typ"> i w javascriptowej funkcji zmien piszesz sobie obsługe "dodawania pól". Uprzedzam nie proś nas o zbyt wiele. Poszukaj w googlach a wszystko znajdziesz. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
dobra, szukam dalej, ale za wyrozumiałość opcja pomógł i jeszcze raz wielkie dzięki
![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() Grupa: Zarejestrowani Postów: 415 Pomógł: 46 Dołączył: 26.05.2007 Skąd: Sandomierz Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
polecam jQuery ... do tego przydadza się się zdarzenia onChange ...
jQuery jest bardzo banalnym framerowkiem do javascriptu więc opanujesz to bez większych problemow ... -------------------- Grzegorz 'Decha' Polek »
º http://grzegorzpolek.com º http://www.facebook.com/grzegorz.polek º http://www.lastfm.pl/user/Dechaa ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 20.08.2025 - 08:26 |