![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 5 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam,
mam pytanie, co może być przyczyną, że na localhoscie da sie edytować dany rekord, a na serwerze www nie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) dalem warunek Kod if($_POST['submit'] == "edytuj") { po kliknięciu edytuj wczytuje własnie regułki Update i edytuje to co zmieniłem, no ale na serwerze ww nie działa.. |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 658 Pomógł: 37 Dołączył: 4.06.2005 Skąd: Wawa Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Witam, mam pytanie, co może być przyczyną, że na localhoscie da sie edytować dany rekord, a na serwerze www nie (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/questionmark.gif) dalem warunek Kod if($_POST['submit'] == "edytuj") { po kliknięciu edytuj wczytuje własnie regułki Update i edytuje to co zmieniłem, no ale na serwerze ww nie działa.. Twój serwer? Jeśli tak to zobacz czy masz wszystko dobrze ustawione w PHP.INI Jeśli ktoś inny nim administruje poproś o specyfikację PHP i zobacz dlaczego to nie działa. Niestety ten kawałek co pokazałeś, nic nie mówi i nic z niego nie wynika. Powinno działać (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/smile.gif) Pozdrawiam Redelek |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 134 Pomógł: 5 Dołączył: 9.08.2008 Skąd: Szczecin Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Kod if($_POST['submit'] == "edytuj") {
$material = trim(HTMLSpecialChars($_POST['material'])); $nr_indeksu = trim(HTMLSpecialChars($_POST['nr_indeksu'])); $jedn_miary = trim(HTMLSpecialChars($_POST['jedn_miary'])); $zuzycie_jednostki = trim(HTMLSpecialChars($_POST['zuzycie_jedn'])); $zuzycie_jedn = str_replace(',', '.', $zuzycie_jednostki ); $uwagi = trim(HTMLSpecialChars($_POST['uwagi'])); if($material and $jedn_miary and $zuzycie_jedn) { // dodajemy rekord do bazy $ins2 ='UPDATE '."$b_materialy".'2 SET material= "'.$material.'", nr_indeksu= "'.$nr_indeksu.'", jedn_miary= "'.$jedn_miary.'", zuzycie_jedn= "'.$zuzycie_jedn.'", uwagi="'.$uwagi.'" WHERE id= '."$edit".''; $ins = @mysql_query($ins2); if($ins) echo "<font color=yellow><b>Poprawiono</b></font><br><br>"; } else echo "<font color=red><b>Blad</b></font><br><br>"; } |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Racze to kwestia zapytania jest.
Nie tak:
tylko tak:
|
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze joshima z Twojego posta wynika, ze lepiej uzywac zmiennych bezposrednio w stringu co akurat nie ma znaczenia. Wieksze znaczenie ma, ze sql nie uznaje argumentow w " tylko w '.
Chyba, ze sie pomylilem i chodzilo Ci wlasnie o roznice miedzy " a ' w zapytaniu sql. Ten post edytował golaod 22.08.2008, 15:45:15 |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 1 374 Pomógł: 149 Dołączył: 1.03.2006 Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Po pierwsze joshima z Twojego posta wynika, ze lepiej uzywac zmiennych bezposrednio w stringu co akurat nie ma znaczenia. Ma znaczenie jeśli się string konstruuje nieprawidłowo a tak właśnie jest w wersji oryginalnej. Przyjrzyj się dobrze a sam zobaczysz. Wieksze znaczenie ma, ze sql nie uznaje argumentow w " tylko w '. A jednak zauwazyłeś (IMG:http://forum.php.pl/style_emoticons/default/tongue.gif) Chodzi o to, że robiąc to w sposób jaki pokazałam ma się większą kontrolę nad stringiem. Oczywiście całośc można napisać tak:
ale czy to jest czytelniejsze? |
|
|
![]()
|
|
Grupa: Zarejestrowani Postów: 419 Pomógł: 42 Dołączył: 12.08.2008 Skąd: Wrocław Ostrzeżenie: (0%) ![]() ![]() |
Nie jest czytelniejsze ale szybsze na pewno. Bo przez to "$zmienna" zmuszasz kompilator by szukal w stringu zmiennych do ktorych nastepnie trzeba sie odwolac by utworzyc nowa kopie stringu juz wlasciwego ktory dopiero zostanie wyswietlony ;] Poza tym tak jak mowie nie ma znaczenia jak zapisze a zapis wzgledem php mial dobry tylko jak zapisze wzgledem sql czyli ' a nie " jako ogranicznik pola.
|
|
|
![]()
|
|
Nie jest czytelniejsze ale szybsze na pewno. Bo przez to "$zmienna" zmuszasz kompilator by szukal w stringu zmiennych do ktorych nastepnie trzeba sie odwolac by utworzyc nowa kopie stringu juz wlasciwego ktory dopiero zostanie wyswietlony ;] Kogo jak kogo, ale mnie tego uczyć nie musisz. Jednak koszt jest niewielki a wygoda w projektowaniu zapytania znaczna. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Aktualny czas: 22.08.2025 - 21:36 |