Witaj Gościu! ( Zaloguj | Rejestruj )

Forum PHP.pl

3 Stron V   1 2 3 >  
Reply to this topicStart new topic
> PHP czy ASP.NET
MiGo2
post 6.01.2012, 20:06:15
Post #1

Grupa: Zarejestrowani

Ostrzeżenie: (0%)
-----

Cześć,
zwracam się do Was z pytaniem odnośnie doświadczeń z rozwiązaniami Microsoftu: ASP.NET 4 (z MVC również) oraz Silverlight. Jestem generalnie ze "świata" PHP oraz Adobe Flex (większość rzeczy tworzę w tej kombinacji, lecz coraz częściej zdarzają mi się projekty w C# (aplikacje okienkowe) w parze z serwerem MS SQL 2008 i im więcej dłubię w .NET (i go poznaję) tym częściej zadaję sobie pytanie co to jest warte w przypadku projektów większej skali.

W międzyczasie:
- Adobe wycofał się z Linuxa a następnie "sprzedał" Flex'a społeczności i do końca nie wiem co i kiedy z tego wyniknie,
- HTML5 ciągle jest w fazie rozwoju (m.in. nie wszystkie przeglądarki radzą sobie ze standardem),
- przebiłem się przez kilka artykułów np. ASP.NET MVC, popełniłem kilka małych rzeczy na platformach MS i poszło mi b. sprawnie i skutecznie,
i zastanawiam się czy warto inwestować czas w rozwiązania Microsoftu (ostatnio nawet integrują się z jQuery, czyli jest postęp), i stąd wynikają moje pytania:

1. Czy ktoś z Was uczył się ASP.NET MVC mając już doświadczenie z PHP, HTML i np. Zend? Jakie wrażenia?

2. Jak wygląda wydajność rozwiązań Microsoftu jako dedykowanej platformy hostingowej w porównaniu do rozwiązań opartych na PHP i stronie utworzonej z użyciem np Zend'a? (mam na myśli: IIS i strona w oparciu o ASP.NET)

Wiem że w większości przypadków "dziergacie" kod w PHP, lecz byłbym wdzięczny za wszelkie opinie dot. Microsoftu (wskazanie niedoróbek smile.gif ), bo w niedługiej perspektywie muszę podjąć jakąś decyzję technologiczną powiązaną z zakupem/dzierżawą serwera (Win2008 czy Linux).

Pozdrawiam

Michał

Go to the top of the page
+Quote Post
batman
post 6.01.2012, 20:49:06
Post #2

Grupa: Moderatorzy

1. Tak. ASP.NET jest o niebo lepsze i daje większe możliwości.
2. Wygląda tak samo jak w przypadku PHP, czyli jak się nie wie co się robi, to zrobi się to źle.

Odnośnie zakupu serwera Windows czy Linux musisz najpierw określić wymagania jakie ma spełniać aplikacja. Nie da się/nie powinno się najpierw wybierać serwera, a potem martwić się w czym napisać aplikację. Na zachętę napiszę, że na Windowsie uruchomisz i ASP.NET i PHP, na Linuksie tylko PHP, przy czym część rozwiązań dla PHP dedykowanych jest dla Linuksa i nie znajdziesz ich pod Windowsem.

--------------------
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
+Quote Post
Niktoś
post 7.01.2012, 00:52:06
Post #3

Ostrzeżenie: (10%)
X----

Mnie jedynie zastanawia jedno, dlaczego największe potęgi internetu jak google,facebook,nasze allegro i wiele innych naprawdę dużych serwisów i portali zrobione zostały w PHP.Czy nie chodzi właśnie o wydajność.Niby język kompilowany jest szybszy od języka interpretowanego.

Czy przyczyną ,może być dostępność PHP ,na wiele platform ,Asp.Net tyllko na Windows(na linuxy też jest,nazywa się mono ,ale w porównaniu z Visual Studio Net, trochę blednie-tylko podstawowe funkcjonalności tego języka) i darmowe hostingi,czy może jest jeszcze coś?

Ten post edytował Niktoś 7.01.2012, 00:57:23
+Quote Post
KKzone
post 7.01.2012, 02:21:36
Post #4

-----

Niech wypowiedzą się ci co znają obie platformy. Bo porównywanie mono do VS bez komentarza.
+Quote Post
Orzeszekk
post 7.01.2012, 05:41:52
Post #5

-----

asp.net niby jest szybki i fajny w porownaniu do PHP. jest również bardzo drogi. uczniowskie wersje visual studio nie pozwalaja robic komercyjnych appów, visual studio express to porazka, serwer microsoft SQL server jest bardzo drogi jak i hostingi z asp.net na iis również nie są tanie. chmury dla php rowniez wychodza lepiej cenowo niz windows azure, ktory jest jakąś masakrą.
do prostych stronek to overkill. jesli ktos robi system dla bogatej firmy, to mozna sie zastanowic nad asp. ale obawiam sie ze mimo wszystko ci sie nie oplaci.

w silverlighcie ostatnio troche robiłem pod windows phone, jest zryty na maksa i kompletnie nieintuicyjny w porownaniu do htmla.
ten kod xaml to w zasadzie siszarpowy kod w ktorym sredniki i klamry zamieniono na znaczniki <xml>. bez ciaglego zagladania do msdn ciezko cos w nim zrobic.
moze i ma potezne mozliwosci ale jest bardzo mocno zawiły. niby powstał po to by oddzielic prezentacje od kodu, aby graficy mogli bez problemu tworzyc interfejsy, a imho wyszedł im kolejny język programowania. predkoscia działania nie powala. ludzie wyjda z twojej strony jak wyskoczy im okienko ze musza zainstalowac silverlight.

wydaje mi sie ze asp.net jest przeładowany ajaxem do bólu, no bo jak nazwac kontrolke kalendarza ktora jest domyslnie w asp.net która zamiast wygenerowac w javascripcie kalendarz, za kazdym razem wysyla ajaxowe żądanie do serwera aby zrednerowal mu kalendarz na nowo gdy klikniesz następny miesiąc? tam jest taka jakby biblioteka Xajax wbudowana na stałe, ludzie z tego korzystaja bo sie z tego łatwo korzysta i pozniej glupi hoover ktory moglby byc wyswietlony w js, łączy sie 400 ms z serwerem zeby odebrac 100 znakow z kodem html a serwer sie muli jak poj...any.

mysle ze to przez uzywanie eventów w kontrolkach asp.net ktore sa niczym innym jak zapytaniami ajaxowymi (podczas onclick na htmlowym inpucie jest wykonywany request z nazwą metody, kod wykonuje sie na serwerze i cos tam zwraca), bez zrozumienia ich istoty powoduje taki shitload spowalniajacy aplikacje.

jak korzystam z microsoft app hub (serwis z aplikacjami na windows phone postawiony wlasnie w silverlighcie i asp) to mnie szlag trafia. logowanie do windows id czasem zajmuje po 10 sekund, odswiezenie strony na apphubie rowniez. jesli ten silverlight o kazda najdrobniejsza pierdołkę musi sie pytac serwer to nic dziwnego ze performance szlag trafia.

ja do tych wakacji znalem tylko asp.net, bo w takim jezyku pisalem soft na uczelni (o php nie mialem pojecia, w ogole nie bawilem sie w web z wlasnej woli). pozniej jak zaczalem pisac w php, z racji tego ze jest darmowy i mozna w nim cos komus zrobic, wydawal mi sie sredniowiecznym językiem, ale to dlatego ze patrzylem na niego przez pryzmat php3 ktorym bardzo dawno temu sie bawilem.
jak poznalem jego mozliwosci i symfony2 to w zasadzie moglbym nawet zostac przy php. w zasadzie to w asp.net jest sporo rzeczy bardzo dziwnie rozwiązanych, wydaje mi sie ze w symfony2 te rzeczy sa zrobione lepiej.

facebooki i inne powstały w php bo ktos je zaczal pisac w php, a pozniej nie oplacalo sie przepisywac kodu tylko trzeba bylo w to brnąć dalej.

nie siedze dokladnie na rynku pracy ale wydaje mi sie ze jesli chcesz byc freelancerem to pozostan przy PHP, bo cie koszta licencji zjedząsmile.gif jesli chcesz pracowac w firmie, to szybko pisz pare aplikacji na windows phone, zglos je na codeguru, za punkty zrobisz certyfikat microsoftu za darmo i mozesz z tym pukac do firm smile.gif srednia placa .netowca jest wieksza niz phpowca w Polsce.
chociaz ciezko powiedziec czy java by nie byla lepsza jesli chodzi o rynek pracy. a kto ich tam wie smile.gif

Ten post edytował Orzeszekk 7.01.2012, 05:44:09

--------------------
"The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs
+Quote Post
erix
post 7.01.2012, 10:53:37
Post #6

Cytat
asp.net niby jest szybki i fajny w porownaniu do PHP. jest również bardzo drogi. uczniowskie wersje visual studio nie pozwalaja robic komercyjnych appów, visual studio express to porazka, serwer microsoft SQL server jest bardzo drogi jak i hostingi z asp.net na iis również nie są tanie. chmury dla php rowniez wychodza lepiej cenowo niz windows azure, ktory jest jakąś masakrą.
do prostych stronek to overkill. jesli ktos robi system dla bogatej firmy, to mozna sie zastanowic nad asp. ale obawiam sie ze mimo wszystko ci sie nie oplaci.

No z tego, co wiem, to ostatnie wersje pozwalają na wykorzystywanie wersji Express dla komercyjnych projektów.

Cytat
nie siedze dokladnie na rynku pracy ale wydaje mi sie ze jesli chcesz byc freelancerem to pozostan przy PHP, bo cie koszta licencji zjedzą jesli chcesz pracowac w firmie, to szybko pisz pare aplikacji na windows phone, zglos je na codeguru, za punkty zrobisz certyfikat microsoftu za darmo i mozesz z tym pukac do firm srednia placa .netowca jest wieksza niz phpowca w Polsce.
chociaz ciezko powiedziec czy java by nie byla lepsza jesli chodzi o rynek pracy. a kto ich tam wie

No niestety, dotnet ma się dobrze pod tym względem... :X

Cytat
w parze z serwerem MS SQL 2008 i im więcej dłubię w .NET (i go poznaję) tym częściej zadaję sobie pytanie co to jest warte w przypadku projektów większej skali.

.net ma zasadniczą wadę - działa wyłącznie pod łindołsami i mocno podnosi koszty utrzymania aplikacji. A aplikację możesz skompilować chociażby w Pythonie.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
batman
post 7.01.2012, 11:39:03
Post #7

Cytat(Niktoś @ 7.01.2012, 00:52:06 ) *
Mnie jedynie zastanawia jedno, dlaczego największe potęgi internetu jak google,facebook,nasze allegro i wiele innych naprawdę dużych serwisów i portali zrobione zostały w PHP.Czy nie chodzi właśnie o wydajność.Niby język kompilowany jest szybszy od języka interpretowanego.
Głównie dlatego, że PHP wydaje się być tańszy. W dłuższej perspektywie wychodzi drożej, co widać po wspomnianym Facebooku, który musiał napisać własny kompilator, a potem maszynę wirtualną PHP, ponieważ język nie dał rady.

Cytat

Jeśli się uprzeć, wszystko masz za darmo (pod warunkiem, że serwer postawisz na Windows XP/7). VS, IIS, SQL Server, ASP.NET - za nic nie płacisz i możesz wykorzystywać w komercyjnych zastosowaniach. Problem się zaczyna dopiero w momencie, gdy mała stronka rośnie i wymaga przesiadki na porządny dedykowany serwer.
Hosting współdzielony kosztuje tak samo jak w przypadku PHP - polecam zapoznanie się z ofertą webio.

Cytat
w silverlighcie ostatnio troche robiłem pod windows phone, jest zryty na maksa i kompletnie nieintuicyjny w porownaniu do htmla.
ten kod xaml to w zasadzie siszarpowy kod w ktorym sredniki i klamry zamieniono na znaczniki <xml>. bez ciaglego zagladania do msdn ciezko cos w nim zrobic.
moze i ma potezne mozliwosci ale jest bardzo mocno zawiły. niby powstał po to by oddzielic prezentacje od kodu, aby graficy mogli bez problemu tworzyc interfejsy, a imho wyszedł im kolejny język programowania. predkoscia działania nie powala. ludzie wyjda z twojej strony jak wyskoczy im okienko ze musza zainstalowac silverlight.

Opisałeś typowe podejście gościa od PHP, dla którego MVC jest szczytem możliwości. Silverlight to MVVM, który sporo się różni od tego co można spotkać w PHP. Wynika to głównie z platformy, na której jest uruchamiany. XAML to nie jest C#, tylko widok, który niewiele ma wspólnego z logiką (model w C#).

--------------------
+Quote Post
Orzeszekk
post 7.01.2012, 13:18:22
Post #8

-----

Cytat(batman @ 7.01.2012, 11:39:03 ) *
Opisałeś typowe podejście gościa od PHP, dla którego MVC jest szczytem możliwości. Silverlight to MVVM, który sporo się różni od tego co można spotkać w PHP. Wynika to głównie z platformy, na której jest uruchamiany. XAML to nie jest C#, tylko widok, który niewiele ma wspólnego z logiką (model w C#).

daj sobie siana z wjazdami na moj szczyt mozliwosci, tak sie sklada ze php znam pol roku a net sporo dluzej

mvvm jest słabym wzorcem i jest krytykowany nawet przez jednego z jego twórców, nie bez powodu sie nie przyjął szerzej, a juz troche istnieje na rynku..
komplikuje proste rzeczy do granic mozliwosci, sporo ludzi nawet nie uzywa bindingów. Po za tym XAML to nie jest jezyk znacznikow taki jak html ze wstawiasz <div></div> i masz block, tylko ciagle musisz pamietac o hierarchii obiektow w dokumencie

<listBox>
<itemTemplate>
<dataTemplate>
[dopiero mozesz cos wstawiac...]

nie mowiac juz o potworkach z kropką w nazwie.

1. <Application.Resources>
  2. <Style TargetType="TextBox">
  3. <Setter Property="BorderThickness" Value="1"/>
  4. <Setter Property="Background" Value="#FFEEEEEE"/>
  5. <Setter Property="Foreground" Value="#FF000000"/>
  6. <Setter Property="Padding" Value="2"/>
  7. <Setter Property="BorderBrush">
  8. <Setter.Value>
  9. <LinearGradientBrush EndPoint="0.5,1" StartPoint="0.5,0">
  10. <GradientStop Color="#FFA3AEB9" Offset="0"/>
  11. <GradientStop Color="#FF8399A9" Offset="0.375"/>
  12. <GradientStop Color="#FF718597" Offset="0.375"/>
  13. <GradientStop Color="#FF617584" Offset="1"/>
  14. </LinearGradientBrush>
  15. </Setter.Value>
  16. </Setter>
  17. <Setter Property="Template">
  18. <Setter.Value>
  19. <ControlTemplate TargetType="TextBox">
  20. <Grid x:Name="RootElement">
  21. <VisualStateManager.VisualStateGroups>
  22. <VisualStateGroup x:Name="CommonStates">
  23. <VisualState x:Name="Normal"/>
  24. <VisualState x:Name="MouseOver">
  25. <Storyboard>
  26. <ColorAnimation Storyboard.TargetName="MouseOverBorder" Storyboard.TargetProperty="(Border.BorderBrush).(SolidColorBrush.Color)" To="#FF99C1E2" Duration="0"/>
  27. </Storyboard>
  28. </VisualState>
  29. <VisualState x:Name="Disabled">
  30. <Storyboard>
  31. <ColorAnimation Storyboard.TargetName="MouseOverBorder" Storyboard.TargetProperty="(Border.BorderBrush).(SolidColorBrush.Color)" To="#FF99C1E2" Duration="0"/>
  32. </Storyboard>
  33. </VisualState>
  34. <VisualState x:Name="ReadOnly">
  35. <Storyboard>
  36. <ColorAnimation Storyboard.TargetName="MouseOverBorder" Storyboard.TargetProperty="(Border.BorderBrush).(SolidColorBrush.Color)" To="#FF99C1E2" Duration="0"/>
  37. </Storyboard>
  38. </VisualState>
  39. </VisualStateGroup>
  40. <VisualStateGroup x:Name="FocusStates">
  41. <VisualState x:Name="Focused">
  42. <Storyboard>
  43. <DoubleAnimation Storyboard.TargetName="FocusVisualElement" Storyboard.TargetProperty="Opacity" To="1" Duration="0"/>
  44. </Storyboard>
  45. </VisualState>
  46. <VisualState x:Name="Unfocused">
  47. <Storyboard>
  48. <DoubleAnimation Storyboard.TargetName="FocusVisualElement" Storyboard.TargetProperty="Opacity" To="0" Duration="0"/>
  49. </Storyboard>
  50. </VisualState>
  51. </VisualStateGroup>
  52. <VisualStateGroup x:Name="ValidationStates">
  53. <VisualState x:Name="Valid"/>
  54. <VisualState x:Name="InvalidUnfocused">
  55. <Storyboard>
  56. <ObjectAnimationUsingKeyFrames Storyboard.TargetName="ValidationErrorElement" Storyboard.TargetProperty="Visibility">
  57. <DiscreteObjectKeyFrame KeyTime="0">
  58. <DiscreteObjectKeyFrame.Value>
  59. <Visibility>Visible</Visibility>
  60. </DiscreteObjectKeyFrame.Value>
  61. ......

kodu bylo drugie tyle, ale wycialem troche bo w poscie sie nie miescil. nie mozna sobie ustawic jednej wlasciwosci globalnie dla jakiegos stylu, tylko musisz nadpisac cały template. No, nie ma jak sobie upraszczac zycie, w koncu "put people first" i "what you want to do today smile.gif"

ostatnio chcialem sobie wygenerowac w wpf plansze do sudoku z textboxów. niestety! okazalo sie ze mam do wyboru albo kopiuj wklej kod xaml, albo wygenerowac xamla w trakcie dzialania aplikacji, i go załadowac. niefart, ze w xamlu wygenerowanym w trakcie dzialania aplikacji nie mozna ustawic eventów. Wiec jak do jasnej ciasnej mam zaprogramowac interakcje kontrolki z uzytkownikiem?
suma sumarum i tak trzeba bylo wstawic na strone obiekty CLI bo xaml sobie z tym arcytrudnym zadaniem nie poradzil. wiec gdzie jest jego elastycznosc?

jezeli kogos jara taki sposob na ustawienie tła zdisablowanego textboxa to jego sprawa smile.gif na szczescie silverlight nie wepchał swoich łap zbytnio do asp.net, wiec wady silverlighta nijak sie mają do asp.net który jest całkiem udany poza kwestią kosztów.

ustawienie serwera na xp/7 - biggrin.gif:D:D
a jak mam pisac w vs express to juz wole netbeans smile.gif

z tego co wiem to WP i onet tez modyfikowaly swoje PHP, wiec moze po prostu nie jest tak trudno napisac wlasna wersje php, a byc moze wychodzi to oplacalnie. teraz dzieki facebookowi php zyska maszyne wirtualna w stylu net, dzieki 5.4 uzyska pare fajnych rzeczy. byc moze zend po prostu przysypia, i facebook przejmie prym w ulepszaniu jezyka a my zyskamy dobre narzędzia.

webio to chyba mono? smile.gif nie chce mi sie sprawdzac ale tak mi sie wydaje

Ten post edytował Orzeszekk 7.01.2012, 13:31:55

--------------------
"The first 90 percent of the code accounts for the first 90 percent of the development time. The remaining 10 percent of the code accounts for the other 90 percent of the development time."
Tom Cargill, Bell Labs
+Quote Post
batman
post 7.01.2012, 13:42:15
Post #9

Cytat
daj sobie siana z wjazdami na moj szczyt mozliwosci, tak sie sklada ze php znam pol roku a net sporo dluzej
Znajomość języka nie ma nic wspólnego ze znajomością wzorców.

Cytat
mvvm jest słabym wzorcem i jest krytykowany nawet przez jednego z jego twórców, nie bez powodu sie nie przyjął szerzej, a juz troche istnieje na rynku..
komplikuje proste rzeczy do granic mozliwosci, sporo ludzi nawet nie uzywa bindingów.
Nie napisałem, że MVVM jest lepszy/gorszy od MVC. Jest po prostu inny.

Cytat
Po za tym XAML to nie jest jezyk znacznikow taki jak html ze wstawiasz <div></div> i masz block, tylko ciagle musisz pamietac o hierarchii obiektow w dokumencie

<listBox>
<itemTemplate>
<dataTemplate>
[dopiero mozesz cos wstawiac...]

nie mowiac juz o potworkach z kropką w nazwie.
Kwestia przyzwyczajenia. Dla mnie jest to wygodne.

Cytat
jezeli kogos jara taki sposob na ustawienie tła zdisablowanego textboxa to jego sprawa smile.gif na szczescie silverlight nie wepchał swoich łap zbytnio do asp.net
Definiowanie zasobów rzeczywiście woła o pomstę do nieba. Trzeba naklepać masę kodu, by uzyskać banalny efekt.

Cytat
z tego co wiem to WP i onet tez modyfikowaly swoje PHP, wiec moze po prostu nie jest tak trudno napisac wlasna wersje php, a byc moze wychodzi to oplacalnie.
Modyfikowały, ponieważ musiały. PHP nie dawał takich możliwości, jakie były wymagane, to trzeba było go dopasować do swoich wymagań. Klasyczny przykład wyboru niewłaściwej technologii do wymagań biznesowych.

Cytat
webio to chyba mono? smile.gif nie chce mi sie sprawdzac ale tak mi sie wydaje
Nie zagłębiałem się w szczegóły, ale serwery to chyba IIS. Nie wiem czy to pójdzie na Mono, nie interesowałem się tym projektem.

--------------------
+Quote Post
erix
post 7.01.2012, 14:12:13
Post #10

Cytat
Opisałeś typowe podejście gościa od PHP, dla którego MVC jest szczytem możliwości. Silverlight to MVVM, który sporo się różni od tego co można spotkać w PHP. Wynika to głównie z platformy, na której jest uruchamiany.

Żeby było weselej - słyszałem takie opinie właśnie z ust dotnetowców... tongue.gif

Cytat
XAML to nie jest C#, tylko widok, który niewiele ma wspólnego z logiką (model w C#).

No tak, to jest opakowanie CSS-a w XML. Jota w jotę; złapmy coś starego, sprawdzonego, byleby było w XML-u i okrzyknijmy to nową, rewolucyjną technologią. Ciekawe, czy projektanci .net w WC też mają papier w <?xml?>. tongue.gif

Cytat
W dłuższej perspektywie wychodzi drożej, co widać po wspomnianym Facebooku, który musiał napisać własny kompilator, a potem maszynę wirtualną PHP, ponieważ język nie dał rady.

To raczej nie kwestia samego języka, a kiepskiego interpretera. Zgodziłbym się, że wychodzi drożej, gdyby JIT-a do pehapca sprzedawali komercyjnie, ale jest on udostępniany na wolnej licencji, z tego co pamiętam.

Cytat
ustawienie serwera na xp/7 - biggrin.gif:D
a jak mam pisac w vs express to juz wole netbeans

Stawianie serwera na Windowsie, to w ogóle dla mnie kabaret. Co update -> reboot; w POSIX-ach jedynie update kernela czegoś takiego wymaga, a już nie są tak dziurawe, jak te windowsowe. I jakoś się MinWin jeszcze nie doczekaliśmy.

A VS był fajny. Do wersji 2008. Potem zrobiła się z niego kobyła.

--------------------

ZCE :: Pisząc PW załączaj LINK DO TEMATU i TYLKO w sprawach moderacji :: jakiś błąd - a TREŚĆ BŁĘDU? :: nie ponaglaj z odpowiedzią via PW!
+Quote Post
Niktoś
post 7.01.2012, 14:28:36
Post #11

X----

Orzeszekk uważasz silverlight za porażkę, może się trochę ogarni bo to jedyny język kliencki do którego możesz podpiąć WCF i w miare bezpiecznie używać połączenia z bazą danych, jedyny program kliencki, który po stronie klienta za pomocą wcf możesz wygenerować sesje .Najlepszy program do strimingowania, wydajnością znacznie przewyższa flasha. Jedyny program kliencki który działa w sposób asynchroniczny. Wspierany przez urządzenia mobile z windows phone.

Nie wiem czego go, tak krytykujesz, ja widzę jedyną wadę -instalacja pluginu, ale w flashu też trzeba. Jakby producenci przeglądarek zintegrowali z nimi silverlighta, to wątpię czy we flashu ktoś jeszcze by cokolwiek robił.

Odnośnie asp wszystkie wersje express mogą być wykorzystywane także do użytku komercyjnego-niestety są ograniczenia, w VS-brakuje narzędzi ułatwiających tworzenie web serviców-ale można zbudować samemu, w bazie danych MSSQL EXpress,-baza może mieć maksymalną wielkość 2GB, brak Sheduled Menagera, tak więc zautomatyzowanie bazy jest o wiele bardziej trudniejsze, IIS express-działa tylko na localhoście-nie upublicznisz swojej stronki.

Odnośnie, kontrolek, jeśli ktoś korzysta z kontrolek ajax control toolkit ,to nic dziwnego ,że przeładowane są ajaxem , sama nazwa mówi.Problem wynika, kiedy używamy tych kontrolek i chce się przeładowywać stronę czysto ajaxowym requestem, wtedy trzeba się nieźle nagimnastykować. Jedyną znaną mi w Asp.Net kontrolką pseudo ajaxową jest UpdatePanel, ciężko mi powiedzieć teraz co generowane było przez tą kontrolkę hidden field ,czy iframe-problemy pojawiają się z kontrolkami ,które używają metody partial-postback,ale nie ma rzeczy idealnych.Trzeba po prostu unikać takich sytuacji. Nie ma takiej -kontrolki w PHP jak -gridview , PHP-owiec,nieźle by musiał się na gimnastykować , żeby coś takiego uzyskać-kontrolkę prezentacyjno-tabelaryczną, która ma niesamowite cechy bindujące , sortujące,paginujące, potrafiącą usuwać ,dodawać i edytować rekordy.Jest wiele ,wiele plusów które ASP.Net ma, np oprócz metod przesyłu danych get/post itp,które ma zarówno php jak i Asp.Net,to ASP.Net ma dodatkowo serwer.transfer ,Cross Page Browsing.
Oprócz sesji, ma viewstaty, oprócz pliku konfiguracyjnego web.config, można użyć global.asax ,gdzie można zautomatyzować procesy w całej aplikacji. W web.config jak i global asax ,można np.zrobić url rewriting. Ma więcej dostępnych wzorców projektowych niż PHP.
Można także w czasie przesyłu danych metodą post usunąć parametry z urli i nie chodzi mi tu o reset parametrów lecz całkowite usunięcie go z paska adresu, bez żadnych przeładowań ajaxowych. Co ważniejsze w asp.net systemy uwierzytelniania i autoryzacji nie mają sobie równych.

Jest wiele ,wiele cech które ASP.Net ma, których nie ma PHP i odwrotnie.Ja uważam ,że w ASP jest trochę tego więcej.
Ja nie żałuje , że poznałem ten język i dalej w nim robię i bardziej się zagłębiam tym lepiej mi się podoba.Jeszcze daleko mi do experta, ale mimo co trenuje, a trening czyni mistrza

Ten post edytował Niktoś 7.01.2012, 14:57:44
+Quote Post
KKzone
post 7.01.2012, 14:33:25
Post #12

-----

webio to .net z iis, a sql server EE to ma chyba ograniczenie do 10 GB

Ten post edytował KKzone 7.01.2012, 14:38:36
+Quote Post
batman
post 7.01.2012, 14:33:32
Post #13

Cytat
Żeby było weselej - słyszałem takie opinie właśnie z ust dotnetowców... tongue.gif
Czyli nie brakuje mi wiele do dotnetowca smile.gif

Cytat
No tak, to jest opakowanie CSS-a w XML. Jota w jotę; złapmy coś starego, sprawdzonego, byleby było w XML-u i okrzyknijmy to nową, rewolucyjną technologią. Ciekawe, czy projektanci .net w WC też mają papier w <?xml?>. tongue.gif
Gdyby nie to, że do XML upchano dosłownie wszystko - wspomniane style, animacje i masę innego syfu, XAML byłby świetną warstwą widoku. A tak mamy bajzel. Co ciekawe MS wprowadził swoje zmiany i np definiowanie marginesów odbywa się inaczej niż w CSS. Ot taka ciekawostka smile.gif

Cytat
To raczej nie kwestia samego języka, a kiepskiego interpretera. Zgodziłbym się, że wychodzi drożej, gdyby JIT-a do pehapca sprzedawali komercyjnie, ale jest on udostępniany na wolnej licencji, z tego co pamiętam.
Tutaj mi chodziło o to, że zawsze na jakimś etapie, PHP wymaga dopisania czegoś nowego. Poza tym duża rotacja pracowników również nie pomaga projektom tworzonym w PHP. W takim przypadku dochodzi koszt rekrutacji, szkolenia nowych pracowników, zwiększenie obłożenia aktualnych pracowników, itp. PHP często wybierany jest, ponieważ osoba decyzyjna widzi, że mało zapłaci za programistę i sprzęt, a posiadana przez nią wiedza często jest niewystarczająca do oszacowania ryzyka. PHP to fajny język, ale nie jest uniwersalny i nie nadaje się do wszystkiego.

Cytat
Stawianie serwera na Windowsie, to w ogóle dla mnie kabaret. Co update -> reboot; w POSIX-ach jedynie update kernela czegoś takiego wymaga, a już nie są tak dziurawe, jak te windowsowe. I jakoś się MinWin jeszcze nie doczekaliśmy.
Niestety nie zagłębiałem się w tematy związane z Windows Server, ale gdzieś mi świta, że restarty po aktualizacji nie są wymagane. Jednak tutaj powinna wypowiedzieć się osoba pracująca na co dzień z Windows Serverem.

Cytat
A VS był fajny. Do wersji 2008. Potem zrobiła się z niego kobyła.
Na moim powoli starzejącym się sprzęcie, VS jeszcze daje radę. Ale nie mogę powiedzieć, aby to była wygodna praca.
Powód edycji: [batman]:

--------------------
+Quote Post
erix
post 7.01.2012, 15:31:47
Post #14

Cytat
Nie wiem czego go, tak krytykujesz, ja widzę jedyną wadę -instalacja pluginu, ale w flashu też trzeba. Jakby producenci przeglądarek zintegrowali z nimi silverlighta, to wątpię czy we flashu ktoś jeszcze by cokolwiek robił.

Ale to jest zasadnicza wada; znasz osobę, która nie ma Flasha? Ja jeszcze takiej nie widziałem. Pozostaje jeszcze problem dziwnego działania - wszystkie VoD, które działają na SilverLighcie nie chcą poprawnie pracować pod czymkolwiek innym niż pod Internet ExploDerem. Pomijam już fakt tego, że Flash działa na innych platformach niż Windows/Mac.

Cytat
hidden field ,czy iframe-problemy pojawiają się z kontrolkami ,które używają metody partial-postback,ale nie ma rzeczy idealnych.Trzeba po prostu unikać takich sytuacji. Nie ma takiej -kontrolki w PHP jak -gridview , PHP-owiec,nieźle by musiał się na gimnastykować , żeby coś takiego uzyskać-kontrolkę prezentacyjno-tabelaryczną, która ma niesamowite cechy bindujące , sortujące,paginujące, potrafiącą usuwać ,dodawać i edytować rekordy.Jest wiele ,wiele plusów które ASP.Net ma, np oprócz metod przesyłu danych get/post itp,które ma zarówno php jak i Asp.Net,to ASP.Net ma dodatkowo serwer.transfer ,Cross Page Browsing.

Skoro porównujesz framework do czystego języka, to gdzie tu obiektywizm? Porównaj czysty język do czystego języka.

Cytat
XAML byłby świetną warstwą widoku. A tak mamy bajzel.

Do tej pory się zastanawiam, czemu aplikacje oparte o WPF tak mocno mulą... tongue.gif

Cytat
W takim przypadku dochodzi koszt rekrutacji, szkolenia nowych pracowników, zwiększenie obłożenia aktualnych pracowników, itp. PHP często wybierany jest, ponieważ osoba decyzyjna widzi, że mało zapłaci za programistę i sprzęt, a posiadana przez nią wiedza często jest niewystarczająca do oszacowania ryzyka. PHP to fajny język, ale nie jest uniwersalny i nie nadaje się do wszystkiego.

I tutaj też można powiedzieć, że zależy; jeśli aplikacja jest pisana z użyciem popularnych bibliotek i standardów oraz nie zawiera zupy kodowej, to problem jest ograniczony...

Cytat
PHP to fajny język, ale nie jest uniwersalny i nie nadaje się do wszystkiego.

Każdy język nadaje się do wszystkiego. Po prostu nie w każdym realizacja danego zastosowania ma sens... tongue.gif

--------------------

+Quote Post
Niktoś
post 7.01.2012, 15:50:16
Post #15

X----

Cytat
Skoro porównujesz framework do czystego języka, to gdzie tu obiektywizm?

c# -Program napisany w tym języku kompilowany jest do języka Common Intermediate Language (CIL), specjalnego kodu pośredniego wykonywanego w środowisku uruchomieniowym takim jak .NET Framework, Mono lub DotGNU. Wykonanie skompilowanego programu przez system operacyjny bez takiego środowiska nie jest możliwe.

Tak więc ,można powiedzieć ,że NET.Framework jest kompilatorem tego języka,bez niego raczej Będziesz mia tylko czysty TXT.Tak więc popraw mnie, bo inaczej porównać tego nie umiem ,ale w ogóle jest sens porównywać te dwa odmienne języki programowania?
+Quote Post
wiewiorek
post 7.01.2012, 15:53:58
Post #16

-----

Orzeszekk, ale Ty za przeproszeniem pierdoły piszesz, że ASP.NET i SQL Server są drogie. Ja zrobiłem parę stron w Visual Web Developer Express w ASP.NET MVC i zbytnich problemów nie miałem - poza tym, że nie mogę zrobić wyszukiwania pełnotekstowego - o ile w SQL Server działa, to w Visual Web Developer Express (mimo, że to nie system zarządzania bazą danych i korzysta z SQL Servera) jest chyba jakieś ograniczenie.

To, że ASP.NET działa wyłączenie pod windowsem to nie jest żadnym ograniczeniem w przypadku tworzenia stron internetowych, bo przecież uzytkownik końcowy nie instaluje stron www.

Dla mnie ASP.NET MVC (nie WebFormsy) są extra:
- wybierasz model i generuje ci do niego wszystkie akcje kontrolera (łącznie z dodawaniem rekordu, modyfikacją, usuwaniem w bazie danych) + widoki
- Entity Framework - zapytania podobne do SQLa
- można wygenerować modele z bazy danych, wygenerować bazę danych z modeli, które tworzy się przez wyklikanie w oknie modeli, mozna samemu napisać kod modeli i zostanie na ich podstawie stworzona baza - 3 opcje do wyboru
- tabele zwiazane z logowaniem, prawami dostepu, kontroler, model i widoki z nimi powiazane są już w projekcie - nie trzeba implementować samemu logowania
- NuGet - pozwala wyszukiwać i instalować w Visualu dodatki, np. stronicowanie

+Quote Post
KKzone
post 7.01.2012, 15:55:36
Post #17

-----

Od kiedy SL działa tylko na IE?
+Quote Post
Niktoś
post 7.01.2012, 15:58:52
Post #18

X----

Cytat
poza tym, że nie mogę zrobić wyszukiwania pełnotekstowego

Możesz ja mam ,trzeba ściągnąć tylko odpowiednia wersję sql express.Bo są dwie podstawowa,która jest kompletnie goła i Sql expess with Advenced Service i tam masz wyszukiwanie pełnotextowe-wiem bo używam.

Ten post edytował Niktoś 7.01.2012, 16:01:00
+Quote Post
wiewiorek
post 7.01.2012, 16:03:46
Post #19

-----

Odkąd doinstalowałem Extra Tools and Features do Visuala to pare klików w tym okienku:

i cały kod dla danego modelu jest generowany: kontroler, widoki itp. - to mi się hiper podoba smile.gif

A tutoriale są bardzo ładnie opisane - polecam ten: http://www.asp.net/mvc/tutorials/getting-s...mvc-application

Używam Symfony 2 i ASP.NET MVC i osobiście preferuję ASP.NET MVC smile.gif Zresztą ASP.NET MVC uzywam od wersji gdy była dostepna tylko dla nielicznych, jeszcze przed ASP.NET MVC 1, a teraz już mamy ASP.NET MVC 3 a niedługo 4. smile.gif

Ten post edytował wiewiorek 7.01.2012, 16:05:40
+Quote Post
KKzone
post 7.01.2012, 16:12:30
Post #20

-----

W sumie ASP.NET to w sumie 3 rożne technologie:)
+Quote Post

3 Stron V   1 2 3 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: 26.04.2025 - 00:49